Putin zadovoljen s protesti

Kljub hvali se je ruski premier med tradicionalnim televizijskim pogovorom z državljani iz protestnikov tudi ponorčeval.

Objavljeno
15. december 2011 10.50
Posodobljeno
15. december 2011 11.02
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Moskva − Ruski premier Vladimir Putin je med že tradicionalnim vsakoletnim televizijskim pogovorom z državljani, ki je običajno skrbno načrtovan in prispeva k ohranjanju njegove karizme, pripadnike posebnih enot ameriške vojske obtožil vpletenosti v umor nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

»Kdo je to storil?« je med televizijskim pogovorom dejal Putin. »Letala, med njimi tudi ameriška. Napadla so njegov konvoj, nato pa so prek radijske povezave − s pripadniki posebnih enot, ki sploh ne bi smeli biti v Libiji − obvestile tako imenovane opozicijske bore in ga usmrtile brez sodišča in preiskave,« je dejal. Rusija je sprva sicer podprla operacijo zveze Nato v Libiji, saj proti njej ni glasovala, a jo je zatem večkrat ostro kritizirala, Putin pa jo je ob neki priložnosti označil celo za križarsko vojno.

Putin zadovoljen s protesti

Ruski premier je še dejal, da je zadovoljen s protesti, ki se v državi vrstijo vse od parlamentarnih volitev četrtega decembra. »Na televiziji sem videl večinoma mlade dejavne ljudi, ki so izražali svoje stališče. To me veseli,« je dejal. »Če je to rezultat Putinovega režima, je to dober rezultat. V tem ne vidim nič slabega,« je dodal. Hkrati je odločno zavrnil navedbe opozicije, da so bili volilni rezultati prirejeni.

Kljub pohvali protestov pa je ruski premier priložnost izrabil tudi za to, da se je iz protestnikov ponorčeval. Kot je dejal, je sprva namreč mislil, da so trakovi, ki jih protestniki nosijo v znak nesoglasja z njegovo vladavino, kondomi. »Mislil sem, da gre za kampanjo prti aidsu ... Da so si pripeli kondome,« je dejal. Namignil je tudi, da so nekaj protestnikov podkupili. »Vem, da so študentom plačali, toda če so kaj zaslužili, je to dobro,« je dejal.

Putin se je obregnil tudi ob nekdanjega republikanskega predsedniškega kandidata, senatorja Johna McCaina, ki je pred dnevi na socialnem omrežju Twitter zapisal, da bo »arabska pomlad morda kmalu dosegla tudi Rusijo«. »Gospoda McCaina poznam,« je dejal ruski premier, a dodal, da ga raje ne bi imenoval za prijatelja. »Nekateri hočejo Rusijo potisniti v ozadje, da ne bi posredovala v mednarodni skupnosti,« je dejal. »Še vedno se bojijo naših jedrskih zmogljivosti,« je dodal. »Zato jih tako vznemirjamo, saj imamo lastno mnenje in lastno zunanjo politiko,« je pojasnil.