Putinovim nasprotnikom zaporne kazni

Sodišče je sedem aktivistov obsodilo na zaporne kazni od dveh let in pol do štirih let.

Objavljeno
24. februar 2014 13.58
RUSSIA-TRIAL/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Sodišče v Moskvi je kljub nasprotovanju več sto protestnikov danes izreklo zaporne kazni sedmim aktivistom, obsojenim zaradi spodbujanja k nasilnim izgredom na protestih proti predsedniku Vladimirju Putinu maja 2012. Sodišče je sedem aktivistov obsodilo na zaporne kazni od dveh let in pol do štirih let, osmi obsojenki, edini ženski v postopku, pa je po pisanju Agencije Ria Novosti izreklo pogojno kazen.

Sodišče je obtožence že v petek spoznalo za krive sodelovanja v izgredih in nasilju na shodu na moskovskem trgu Bolotnaja šestega maja 2012, dan pred inavguracijsko slovesnostjo predsednika Vladimirja Putina. Na shodu, ki se je končal s spopadi s policijo, so pridržali okoli 650 ljudi. Ruske oblasti so kazenske ovadbe pozneje podale proti 27 aretiranim, a so jih proti nekaterim ovrgli v okviru amnestije, ki jo je konec lanskega leta razglasil predsednik Putin.

Današnjemu izreku kazni je pred sodiščem nasprotovalo več sto protestnikov, med njimi tudi opozicijski voditelj Aleksej Navalni ter aktivistki skupine Pussy Riot Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina. Policija je privržence aktivistov razgnala in zaradi motenja miru pridržala več kot 200 ljudi.