Putinovo »srečanje« s tigrom le PR podvig

Okoljevarstveniki in blogerji trdijo, da je tigrica Serga zaradi marketinške poteze čez nekaj dni umrla.

čet, 15.03.2012, 21:00

Moskva − Pred štirimi leti se je nekdanji in bodoči prvi mož Rusije Vladimir Putin podal na misijo globoko v gozdove na ruskem skrajnem vzhodu − odločil se je namreč, da bo pomagal rešiti ogroženega sibirskega tigra. A zgodilo se je nekaj nepričakovanega − iznenada je od nekod pridivjala velika zver in napadla, toda tam je bil Putin, ki je tragedijo preprečil s hitrim strelom iz uspavalne puške. Tako se je vsaj glasila uradna različica dogodkov, ki jo je tedaj predstavila državna televizija, vse od leta 2008 pa so jo zvesto ponavljali in z njo izboljševali javno podobo ruskega premiera.

Zgodbi seveda že od začetka niso verjeli vsi in pojavljala so se številna namigovanja, da je šlo za skrbno načrtovano marketinško potezo, sedaj pa so okoljevarstveniki in blogerji predstavili še dokaze, ki pričajo, da tiger, ki ga je Putin uspaval, sploh ni bil divja žival, in da je zaradi podviga pozneje celo poginil.

Po trditvah okoljevarstvenikov so si tigrico po imenu Serga namreč sposodili iz živalskega vrta v mestu Habarovsk in odpeljali v več sto kilometrov oddaljeni narodni park Usuri, kamor je pripotoval tudi Putin. Tam so veliko mačko − sicer izredno ogroženo vrsto − po trditvah Mednarodnega sklada za dobrobit živali uspavali, jo namestili v past in jo prisilili da leže počaka na Putina. Potem, ko si jo je premier ogledal, ji pomagal namestiti ovratnico z GPS sledilno napravo in ji domnevno namenil poljub, so Sergo odpeljali na dolgo pot nazaj v živalski vrt. V nekaj dneh je tigrica umrla, saj si ni opomogla od velike količine pomirjevala, ki so ga znanstveniki uporabili med PR podvigom.

»Morali bi uporabiti zgolj eno pomirjevalo, namesto tega pa so uporabili tri in to v zelo kratkem času,« je za britanski Guardian povedala vodja ruske veje Mednarodnega sklada za dobrobit živali Maša Voroncova. »Za to sploh ne krivim Putina, ampak ljudi, ki zanj opravljajo takšno početje − vse, kar jih zanima, je denar,« je dejala. »To je povsem v nasprotju z znanstveno in človeško etiko,« je dodala.

Raziskovalni center, ki je organiziral projekt, Ruska akademija znanstvenega inštituta za ekologijo in evolucijo, teh trditev ni hotel komentirati.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se