Rahljanje fiskalnega pakta?

Nemški finančni minister Jörg Asmussen opozarja, da je zadnja različica pogodbe o paktu v precejšnji meri razvodenela.

Objavljeno
13. januar 2012 19.34
P. Ž., Berlin
P. Ž., Berlin

Berlin – Čeprav je kanclerka Angela Merkel po srečanju z Nicolasom Sarkozyjem na začetku tedna izrazila zadovoljstvo z napredkom pogajanj o fiskalnem paktu, se pri konkretni vsebini očitno zatika glede strogosti njegovih pravil.

Cilj pakta, ki sta ga na decembrskem vrhu EU, uveljavila Merklova in Sarkozy, je večja proračunska disciplina v območju evra in verodostojne grožnje s sankcijami za javnofinančne grešnice. Tako bi preprečevali nastanek takšnih kriz, kakršna že dve leti pretresa staro celino. Novi član izvršilnega odbora ECB, nekdanji državni sekretar na nemškem finančnem ministrstvu Jörg Asmussen, je spisal dramatično pismo, v katerem opozarja, da je zadnja različica pogodbe o paktu na pogajanjih na nižji ravni v Bruslju v precejšnji meri razvodenela glede na prejšnje osnutke. Na željo južnoevropskih držav dopušča namreč več izjem pri zmanjševanju primanjkljajev in zadolženosti. Ti precejšnji koraki nazaj so po Asmussenovem mnenju v nasprotju z duhom prvotnega sporazuma o fiskalnem paktu, ki so ga sklenili voditelji članic

Moti ga, denimo, širitev izjem, pri katerih bi države v izrednih okoliščinah lahko imele javnofinančni primanjkljaj višji od pol odstotka BDP. To bi Asmussenovem lahko bile le naravne katastrofe in druga izredna stanja, na katera vlade ne morejo dobiti. Za vsako časovno omejeno izjemo od zlatega pravila o zaviranju zadolževanja da bi morali dobiti soglasje kvalificirane večine članic. Tudi vloga evropskega sodišča iz Luksemburga pri vsebina pakta naj bi bila preveč omejena. Vsekakor bi mehanizmi proti kršiteljicam pravila morali biti sproženi avtomatično.

Pri ECB se bojijo, da bi fiskalni pakt utegnil končati kot dosedanji pakt za stabilnost in rast. Države so ga druga za drugo, s Francijo in Nemčijo na čelu, dolga leta kršile, ne da bi kakorkoli kaznovane. Po pričakovanju nemške vlade bi politično soglasje o vsebini fiskalnega pakta lahko dosegli že na vrhu EU konec januarja. Novo pogodbo, bi nato podpisali marca. Sklenjena bo izven okvira EU, ker Britanija v paktu noče sodelovati.

Uradni Berlin je danes sporočil, da se bodo še naprej odločno zavzemali, da bodo ambiciozne smernice za zavoro zadolževanja trdno zasidrane v fiskalnem paktu.