Mladić obtožnico označil za gnusno

General Ratko Mladić je med današnjim prvim zaslišanjem vztrajal, da je le branil svoj narod.

Objavljeno
03. junij 2011 07.47
Posodobljeno
03. junij 2011 08.41
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Haag − Haaški obtoženec Ratko Mladić se na današnjem prvem zaslišanju pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (Icty) ni hotel izreči o krivdi za genocid in vojne zločine, poleg tega pa je obtožnico označil za gnusno.

Mladić je poleg tega izrazil željo, da bi obtožnico prebral in se o njej posvetoval s svojimi odvetniki, nakar je predsedujoči sodnik Alphonske Orie določil datum novega zaslišanja, četrti julij, ko se bo moral nekdanji general izreči o krivdi v vseh 11 točkah obtožnice.

Zaslišanje se nadaljuje za zaprtimi vrati

Le malo po deseti uri se je na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije začelo prvo zaslišanje najbolj iskanega haaškega ubežnika, generala Ratka Mladića. Zaslišanje vodi predsedujoči sodnik Alphonse Orie, sodniško trojico pa dopolnjujeta še Christopher Flügge in Bakone Justice Moloto.

Na začetku zaslišanja je sodnik Orie Mladića prosil, da pojasni, katere jezike razume, na kar je nekdanji general odgovoril, da razume srbsko in makedonsko. Potrdil je tudi svojo identiteto.

Orie je Mladića nato seznanil z njegovimi pravicami in predstavil prisotne v dvorani. »Prva obtožnica proti vam je bila vložena 24. julija 1995, leta 1996 pa je bil opravljen pregled obtožnice, nakar so jo nekajkrat spremenili. Končno različico obtožnice so vložili prvega junija letos,« je dejal Orie. Na njegove besede se je obtoženec odzval, da je »hudo bolan človek«, zato potrebuje več časa za razmislek.

Na sodnikovo vprašanje, ali je dobil kopijo obtožnice v maternem jeziku, je Mladić odgovoril, da je dobil tri fascikle dokumentov, ki pa jih ni prebral. Kot je dodal, za to potrebuje najmanj dva meseca. Kot je pojasnil Mladić, mu je odvetnik Aleksander Aleksić − tega mu je včeraj po uradni dolžnosti dodelilo sodišče − pokazal neke dokumente. »Če je bila to obtožnica, potem sem jo videl, vendar je nisem prebral,« je dejal. »Hočem dobro obrambo, ne da me brani človek, ki ga niti ne poznam,« je še dodal.

Orie je Aleksića zatem vprašal, ali so njegovi stranki prebrali obtožnico, na kar je odvetnik odgovoril pritrdilno, vendar dodal, da ni dobil občutka, da jo je Mladić razumel. Na vprašanje, ali želi, da mu preberejo obtožnico, je Mladić odgovoril, da ne.

Sodnik Orie je kljub temu prebral obtožnico, ki Mladića bremeni genocida, zločinov proti človečnosti in kršenja pravil vojskovanja, v nekaterih točkah pa tudi združevanja v zločinsko organizacijo. Nekdanjega generala med drugim bremenijo tudi zaradi kampanje odstranjevanja bosanskih muslimanov in bosanskih Hrvatov z ubijanjem, posilstvi in mučenjem ter uničenja bosanskih muslimanov iz Srebrenice.

Po branju obtožnice je Mladić rekel, da je ne razume in da za informacije, ki so zapisane v njej, ni nikoli slišal. Poleg tega jo je označil za gnusno. Sodnik Orie mu je na to odgovoril, da ima mesec dni časa, da se seznani z obtožnico, in napovedal novo zaslišanje četrtega julija ob deseti uri. 

Zaslišanje se nadaljuje z izklopljenimi mikrofoni, saj obtoženec pojasnjuje svoje zdravstveno stanje.

Šaljić: General se ne bo izrekel o krivdi

Mladićev odvetnik Miloš Šaljić je sicer že včeraj napovedal, da se nekdanji general o krivdi ne bo izrekel. Kot poroča srbski Blic, bo namesto tega zahteval enomesečni odlog sojenja.

Če se obtoženec o krivdi ne bo izrekel v 30 dneh, bo sodišče to storilo v njegovem imenu, in sicer, da ni kriv. Obstaja tudi (resda majhna) možnost, da se bo izrekel za krivega − v tem primeru sojenja ne bo, ampak bo stekel samo postopek izreka kazni. Mladiću sicer grozi dosmrtna zaporna kazen.

Lazarevo ne bo Mladićevo

Skupščina občine Zrenjanin je zavrnila predlog odbora Srbske radikalne stranke za razpis referenduma v vasi Lazarevo − tu so pred dobrim tednom dni po skoraj 16 letih na begu aretirali generala Mladića −, na katerem bi glasovali o tem, ali bi ime mesta spremenili v Mladićevo. Za predlog je glasovalo 23 od 67 članov odbora zrenjaninske skupščine.

Herman Van Rompuy: Prijetje Mladića za Srbijo zelo pomemben korak v pravo smer

Predsednik Evropskega sveta je med današnjim obiskom v Sloveniji povedal, da je Srbija z aretacijo Ratka Mladića izpolnila enega glavnih pogojev za njen vstop v Evropsko unijo. »To je pomemben korak Srbije v pravo smer,« je dejal in dodal, da bo morala Srbija izpolniti tudi druge pogoje.