Razkrita avstrijska koalicijska pogodba

Najbolj je odjeknila novica, da bo novi zunanji minister postal zgolj 27-letni čudežni deček ljudske stranke Sebastian Kurz.

Objavljeno
13. december 2013 19.09
AUSTRIA-POLITICS-GOVERNMENT-FILES
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Dunaj - Danes popoldne so na Dunaju tudi javnosti predstavili vsebino sklenjene koalicijske pogodbe med socialdemokratsko in ljudsko stranko.

Koalicijski dogovor sta po dvomesečnih pogajanjih včeraj podpisala predsednika obeh strank, Werner Faymann, socialdemokrati in Michael Spindelegger, ljudska stranka, danes pa sta pogodbo predstavila predsedniku države Heinzu Fischerju, za tem pa še javnosti.

Najbolj je sicer odjeknila novica, da bo novi zunanji minister postal zgolj 27-letni čudežni deček ljudske stranke Sebastian Kurz, s čimer bo najmlajši avstrijski zunanji minister v zgodovini in daleč najmlajši med vodji diplomacije v EU. Zaradi tega so se že začela ugibanja, ali bo kos nalogi in ali ga bodo kolegi v Uniji in svetu jemali dovolj resno. Ker fant nima niti končane fakultete, se ga je prijel naziv »maturant«.

Med poglavitnimi koalicijskimi dogovori so podaljšanje upokojitvene starosti za 1,6 leta s sedanjih 58,4 leta na 60 let, odprava proračunskega primanjkljaja do konca leta 2015, podaljšanje zamrznitve novega zaposlovanja v državni upravi, pri čemer bodo le vsakega drugega upokojenega uradnika lahko nadomestili z novim uslužbencem. S tem bi v prihodnjih letih zmanjšali število zaposlenih v državni upravi za nekaj manj kot pet tisoč.

Z dvigom davkov na alkohol, cigarete in gorivo bodo poskusili zbrati več denarja, a bodo hkrati znižali nekatere davke, pri dohodnini bodo znižali najnižjo stopnjo obdavčitve na 25 odstotkov. Reformirati nameravajo družbo, ki upravlja z državnimi deleži v podjetjih ÖIAG, dogovorili pa so se tudi za »delne« privatizacije nekaterih podjetij, med njimi sta menda tudi Telekom in OMV. Izboljšali naj bi vpliv volivcev na izvolitev poslancev s povečanjem teže prednostnega glasu.

Obeta se tudi sprememba sistema razdeljevanja otroškega dodatka. Namesto pavšalnih mesečnih zneskov bodo vzpostavili tako imenovani »račun otroškega dodatka« z vnaprej znano vsoto, višino izplačil in njihovo dinamiko pa si bodo lahko upravičenci izbirali sami.

Enaka kot doslej bo razdelitev ministrstev med obema strankama. Socialdemokrati bodo imeli ministre za delo, za šolstvo, za obrambo in šport, za zdravstvo in za promet in tehnologijo. Ljudski stranki pripadajo ministrstva za finance, za zunanje zadeve, za notranje zadeve, za pravosodje, za kmetijstvo in okolje, za gospodarstvo ter za raziskave in razvoj.