Razkrito novo prekoračenje pooblastil agencije NSA

NSA je menda zaradi tehnoloških težav več let vohunila za zasebnimi elektronskimi komunikacijami Američanov.

Objavljeno
22. avgust 2013 12.37
NSA Surveilance
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Administracija ameriškega predsednika Bracka Obame je razkrila nove skrivnosti sistemov nadzora Agencije za nacionalno varnost (NSA). Priznala je namreč, da ji je sodišče leta 2011 prepovedalo nadaljnje zbiranje zasebne elektronske korespondence ameriških državljanov, ki niso bili povezani s terorističnimi osumljenci, poroča tiskovna agencija AP.

Dokumenti, s katerih so odstranili oznako zaupno, so pokazali, da je agencija NSA med letoma 2008 in 2011 nelegalno zbrala do 56.000 enot spletne pošte Američanov na leto, in sicer zasebno korespondenco ljudi, ki niso bili povezani z osumljenci terorističnih dejanj.

Sodnik sodišča za nadzor tujih obveščevalnih dejavnosti John Bates je ta program za nelegalnega razglasil že leta 2011. Sodišče, čigar odločitve po poročanju britanske mreže BBC običajno ostanejo skrite, tokrat pa so jo razkrili na podlagi zahtevka o dostopu do informacij, je ugotovilo, da je NSA morda prekršila zakon. Bates, ki je agencijo ostro kritiziral zaradi kratenja zasebnosti, je ugotovil še, da je zbiranje podatkov kršilo četrti amandma ameriške ustave, ki prepoveduje neupravičene preiskave in zasege.

Uslužbenec NSA, ki ni hotel biti identificiran, je v pogovoru z novinarji zagotovil, da je bilo zbiranje elektronske pošte nenamerno, krivdo zanj pa je pripisal tehnološkim težavam. NSA namreč po njegovih pojasnilih ni mogla razlikovati med pošto Američanov brez povezav s terorizmom, zato je vsako leto zbrala tudi na deset tisoče povsem zasebnih komunikacij. Sistem so zatem po zagotovilih predstavnikov ameriških oblasti popravili, hkrati pa so omejili tudi dostop do njih.

Da je NSA zadnja leta večkrat kršila pravila varovanja zasebnosti in delovala zunaj območja svojih pristojnosti, je sicer prejšnji teden razkril že ameriški časnik Washington Post, ki se je skliceval na dokumente o notranji reviziji NSA in druge dokumente, ki jim jih je zagotovil žvižgač Edward Snowden.