Razmere na Tajskem prenapete za predčasne volitve

Tajska premierka napoveduje, da protestnikov ne bo mirila ne z nasilje in ne s predčasnimi volitvami.

Objavljeno
29. november 2013 13.36
TOPSHOTS-THAILAND-POLITICS-PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bangkok - Kljub izglasovani zaupnici se protivladni protesti na Tajskem nadaljujejo. Več kot 1000 protestnikov, združenih v sovraštvu proti starejšemu bratu aktualne premierke Thaksinu Šinavatri, je danes ukrepanje zahtevalo tudi od vojske.

Množica »rumenosrajčnikov« se je danes prebila čez ogrado in na trati pred sedežem vojaškega poveljstva zbrano poslušala govore pobudnikov protesta. »Hočemo vedeti, da bo vojska podprla ljudi in ne diktatorja,« je zbrane nagovoril Amorn Amornratananont. Po nekaj urah se je protest, ki je potekal povsem mirno, končal.

Tajski generali so bili v preteklosti bolj naklonjeni »rumeni«, elitistični in monarhistični, kot pa »rdeči«, pretežno kmečki in populistični strani. Leta 2006 je prav vojska po petih letih na čelu države Thaksina odstavila s premierskega položaja, a ne za dolgo. Na volitvah, leto dni pozneje, je namreč znova slavila njemu naklonjena stranka.

Po treh letih zatišja na Tajskem znova vre. Nasprotniki Šinavatre zahtevajo odstop vlade in konec vladavine pobeglega premiera, ki mu zaradi korupcije grozi dveletna zaporna kazen. Kljub pritisku ulice predsednica vlade Jingluk ne namerava razpisati predčasnih volitev, saj da so razmere preveč napete za izpeljavo pravičnih in mirnih volitev. Znova je tudi zatrdila, da proti protestnikom ne namerava uporabiti sile.