Rdeči križ na pomoč žrtvam poplav v Severni Koreji

Humanitarne organizacije so za pomoč žrtvam poplav in neurij zbrale dobrih 250.000 evrov.

Objavljeno
02. avgust 2012 13.14
NKOREA-FLOOD
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Pjongjang − Humanitarni organizaciji Mednarodna federacija Rdečega križa (IFRC) in Rdeči polmesec sta za pomoč okoli 2500 severnokorejskim družinam, žrtvam poplav in neurij, ki so prejšnji mesec prizadele državo, zbrali dobrih 250.000 evrov.

Severno Korejo je namreč julija najprej dosegel tajfun, v nedeljo in ponedeljek pa še neurja z obilnim deževjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih Pjongjanga je besnenje narave vzelo 119 življenj. Sprva so sicer poročali o 88 žrtvah, včeraj pa je uradna tiskovna agencija sporočila, da je umrlo še 31 ljudi, 16 pa jih pogrešajo. Nastala je tudi precejšnja škoda na pridelkih, saj je pod vodo dobrih 45.000 hektarov kmetijskih površin, brez strehe nad glavo pa je ostalo okoli 84.000 ljudi.

Prizadeta območja so si sicer že ogledali sodelavci IFRC in Združenih narodov, ki so ugotovili, da nujno potrebujejo pitno vodo, hrano in medicinske pripomočke.

Obsežne poplave so poleg pomanjkanja še en izziv za mladega severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Severna Koreja se s pomanjkanjem hrane namreč sooča že vse odkar je zaradi hude lakote v devetdesetih letih umrlo več sto tisoč ljudi. Agencije ZN so lansko jesen ocenile, da bo letos v Severni Koreji pomoč v hrani potrebovalo okoli tri milijone ljudi.