Rebekah Brooks bajna odpravnina

Celoten odpravninski sveženj izvršni direktorici News International znaša okrog sedem milijonov funtov.

Objavljeno
16. oktober 2012 21.19
BRITAIN-HACKING/
R. Z.
R. Z.
London − Rebekah Brooks, izvršni direktorici Murdochovega News International, je korporacija namenila bajno odpravnino. Kot poroča Guardian, znaša celoten odpravninski sveženj okrog sedem milijonov funtov (približno devet milijonov evrov), podrobnosti sporazuma med rdečelaso varovanko medijskega mogotca in korporacijo pa niso znane.

Rebekah Brooks si je bajno odpravnino prislužila zato, ker jo je News International zaradi zahteve enega večjih delničarjev odstavil in odslovil. Odslovljena pa je bila zaradi škandalozne in kriminalne prakse novinarjev Murdochovega imperija, ki so vdirali v telefonske poštne predale znanih osebnosti.

Njena kariera je bila bliskovita. Pri dvaintridesetih letih je postala glavna urednica tabloida News of the World, pri petintridesetih pa urednica tabloida Sun. Poleg tega, da je bila varovanka šefa imperija, je bila tesno povezana z britansko politično elito, tudi s sedanjim predsednikom vlade Davidom Cameronom.

Lani poleti jo je britanska policija zaradi suma kaznivih dejanj, povezanih z vdori v telefonske poštne predale, aretirala. Rebekah Brooks ima trenutno status obtoženke.

Škandal z vdiranjem v telefonske poštne predale pa ni prvi dogodek z znaki kaznivega dejanja. Leta 2005 jo je policija aretirala zaradi domnevnega napada na tedanjega življenjskega sopotnika, Rossa Kempa, igralca in novinarja. Domnevni incident naj bi se pripetil v obdobju, ko je tabloid Sun gradil podobo družbeno odgovornega medija, ki je posebno pozornost namenjal družinskemu nasilju. Po aretaciji leta 2005 policija Rebekah Brooks ni ovadila.

Z vrtoglavo odpravnino bo imperij Ruperta Murdocha najbrž z manjšo nervozo čakal na razplet sojenja Rebekah Brooks. Sojenje zaradi vdiranja v telefonske poštne predale se bo predvidoma začelo septembra 2013.