Rekonstrucija srbske vlade kot 1001 noč

Večina srbske javnosti je prepričana, da bo njen redizajn uspešen, če bo funkcijo premiera prevzel Aleksandar Vučić.

Objavljeno
26. avgust 2013 17.44
Serbian Progressive Party deputy president Aleksandar Vucic celebrates party leader and presidential candidate Tomislav Nikolic's victory in Belgrade May 20, 2012. Opposition leader Tomislav Nikolic, a former ultranationalist last in power when Serbia
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd - Po napovedih bo maratonska rekonstrukcija srbske vlade, ki je že dva meseca ohromljena, doživela epilog prihodnji teden. Kdo vse bo v novi vladi, še vedno ni znano, večina srbske javnosti pa je prepričana, da bo njen redizajn uspešen le v primeru, če bo funkcijo premiera prevzel prvi podpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Srbska skupščina je danes začela z razpravo o predlogu sprememb zakona o ministrstvih, ki predvidena 18 namesto dosedanjih 19 ministrstev ter delitev posameznih ministrstev. Gre predvsem za delitev ministrstva za finance in gospodarstvo na dve samostojni ministrstvi, kar bi spodbudilo razvoj gospodarske aktivnosti in zmanjšalo proračunski primanjkljaj.

Prazno srbsko blagajno naj bi napolnil novi finančni minister z roko v roki z novim ministrom za gospodarstvo, ki bo poskrbel za prihod številnih znanih podjetij v Srbijo in za odprtje novih delovnih mest. Finančni resor bi prevzel 29-letni sodelavec svetovalne družbe McKinsey Lazar Krstić, ki mu številni očitajo pomanjkanje izkušenj na področju državnih financ, ni pa še znano, kdo bo kandidat za novega ministra za gospodarstvo.

Premier Ivica Dačić je še potrdil, da je kandidat za novega obrambnega ministra Nebojša Rodić, prvi mož varnostno-obveščevalne agencije Bia, ki mu politični nasprotniki očitajo, da je sodeloval v volilnih manipulacijah pokojnega srbskega vožda Slobodana Miloševića. Po navedbah srbskih medijev je kandidat za ministra za regionalni razvoj in lokalno samoupravo Igor Mirović, direktorju beograjske filharmonije Ivanu Tasovcu pa ponujajo ministrstvo za kulturo. Aleksandar Vučić je tudi potrdil, da bo odhajajoči minister za gospodarstvo Mlađan Dinkić postal namestnik vladne komisije za sodelovanje z Združenimi arabskimi emirati.

Ali bodo v novi vladi sodelovali tujci, bi moralo biti znano še ta teden. Vučić je potrdil, da se o možnosti svetovanja srbski vladi dogovarjajo tudi z bivšim generalnim direktorjem Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqueom Strauss-Kahnom. V igri za svetovalce je še več znanih imen iz sveta politike in gospodarstva, med njimi tudi nekdanji avstrijski kancler Alfred Gusenbauer ter britanska strokovnjaka Stephen Byers in Peter Lilley, ki sta sodelovala v vladah Margaret Thatcher, Johna Mayorja in Tonyja Blaira.