Renzi uspešno sestavil koalicijo

Vladno kolicijo bodo znova sestavljale Demokratska stranka, Nova desna sredina in nekaj manjših sredinskih strank.

Objavljeno
19. februar 2014 13.40
Posodobljeno
19. februar 2014 13.40
ITALY-POLITICS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Rim − Mandatar za sestavo italijanske vlade Matteo Renzi je uspešno zaključil pogovore o sestavi koalicije. Kot je sporočil, bo njegova vlada v parlamentu uživala zadostno podporo, v skladu z napovedmi pa bo ministrsko ekipo predstavil v soboto.

»Po zelo napornem dnevu in pol srečanj, dialogov in poglobljenih razprav o politiki sem dokončno prepričan, da so izpolnjeni pogoji za odlično delo,« je po koncu pogajanj z italijanskimi parlamentarnimi strankami izpostavil Renzi.

Potrdil je, da bo njegova vlada uživala podporo iste koalicije, ki je podpirala premiera Enrica Letto. To koalicijo sestavljajo Renzijeva levosredinska Demokratska stranka, konservativni poslanci, ki so se ločili od Silvia Berlusconija, ter nekaj manjših sredinskih strank.

Renzi bo sicer danes zvečer o napredku v pogovorih obvestil italijanskega predsednika Giorgia Napolitana, v četrtek pa se bo začelo oblikovanje vladnega programa.

V soboto naj bi se Renzi znova podal do Napolitana, kjer bo še uradno sprejel mandat za sestavo vlade. V ponedeljek je mandat namreč sprejel s pridržkom, pri čemer je šlo za običajno previdnost, ki bodočim premierom v Italiji omogoča seznanitev s stališči koalicijskih partnerjev, preden uradno prevzamejo položaj.

Na isti dan bo Renzi, kot napoveduje, razkril novo vladno ekipo. Parlament bi lahko o ministrih glasoval že v ponedeljek.

Berlusconijeve stranke koalicija z Renzijem ne zanima

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je danes prikimal najverjetnejšemu bodočemu predsedniku italijanske vlade, precej mlajšemu Matteu Renziju. Po besedah Berlusconija bo njegovo vodenje vlade prineslo zelo potrebno menjavo generacij v italijanski politiki. A v koalicijo z Renzijem Berlusconi s svojo stranko Naprej Italija ne gre.

Renzi je januarja dopolnil 39 let, v ponedeljek pa mu je italijanski predsednik Giorgio Napolitano podelil mandat za sestavo nove italijanske vlade. Če bo uspel sestaviti vlado in bo prisegel, bo postal najmlajši premier v zgodovini Italije, saj bo za nekaj tednov premagal fašističnega diktatorja Benita Mussolinija.

Bodoči novi italijanski voditelj »ima natančno pol mojih let in mislim, da je to dober signal za prihodnost države«, je o današnjih pogovorih z Renzijem dejal Berlusconi, ki bo septembra dopolnil 78 let. Gre za zadnjega v vrsti komplimentov, ki jih je prejel Renzi, hitro vzpenjajoča se zvezda italijanske politike. Vendar bi lahko koga zelo pozitiven odnos med Renzijem in Berlusconijem tudi zmotil.

Berlusconi je napovedal, da njegova stranka v Renzijevi koaliciji ne bo sodelovala, bo pa podpirala posamične reforme. Ena od teh je reforma volilne zakonodaje, o kateri sta se z Renzijem uskladila že januarja.