Republika srbska: od banjaluškega parka do ustavnega sodišča

Srbska opozicija v srbski entiteti BiH je obtožila Milorada Dodika in vladajočo SNSD, da ustvarjata lastno sodstvo.

sre, 20.06.2012, 12:00

Sarajevo – Politična stabilnost Bosne in Hercegovine je na zelo trhlih nogah. Če je Italijo pred tedni prizadela uničujoča naravna kataklizma, Bosni in Hercegovini grozi politična nsreča velikih razsežnosti.

Še vedno se niso umirili politični potresi zaradi razpada vladajoče koalicije in odhoda stranke SDA z oblasti v opozicijo po 22 letih, prav tako še vedno ni dokončno spremenjena sestava desetih vlad na ravni države in Federacije BiH ter v njenih kantonih. Analitiki v BiH si ne upajo napovedovati, kdaj se bodo umirile politične razmere, ki so se zaostrile zaradi odhoda SDA z oblasti, politično nestabilna pa je čedalje bolj tudi srbska entiteta.

Začelo se je z nepokorščino Banjalučanov, ki so se odločili, da bodo zaščitili zeleno površino v središču mesta pred buldožerji, dokončno pa je zavrelo po izvolitvi novih sodnikov ustavnega sodišča Republike srbske. Navadnim ljudem je vsega dovolj, avtoriteta vladajoče stranke SNSD Milorada Dodika in strah pred njo pa sta dokončno izginila. Med Dodikovim vladanjem so se na številnih protestnih zborovanjih zbirali nezadovoljni delavci, lačni upokojenci, pozabljeni nekdanji borci in družine umrlih, vendar so vsi protesti trajali samo nekaj ur oziroma največ dan ali dva, nato pa so se ljudje razšli, potem ko so jih prevarali z obljubami ali pa jim grozili, da ne smejo spodkopavati oblasti Republike srbske.

Danes je drugače. Prebivalci Banjaluke – mesta, znanega po svojih parkih in zelenih površinah – so jezni, ker se njihov kraj spreminja v betonsko mesto. Že približno deset dni protestirajo, ker bi jim oblast rada odvzela še eno njihovo tradicionalno zbirališče. Oblast v entiteti in mestu je napačno predvidevala, da bodo Banjalučani tudi tokrat utihnili, potem ko je podjetje Grand trade – njegov lastnik je Mile Radišić, znani poslovnež in Dodikova poročna priča – v središču mesta ogradilo travnik, ki velja za neformalni mestni park, in začelo graditi poslovne stavbe. Zaman so bile grožnje, da morajo meščani podpirati rušilne pohode, da njihova protestna zborovanja niso prijavljena in da podjetje gradi v skladu z zakoni in urbanističnimi načrti. Še nekaj časa bo treba počakati, da bi videli, ali bo Banjalučanom uspelo rešiti svoj park, njihov protest pa je spodbudil resne politične pretrese.

Več kot leto dni je opozicija trdila, da je ustavno sodišče Republike srbske neustavno, ker je več sodnikom že zdavnaj potekel mandat, nekaj sodnikov pa bi se že moralo upokojiti, med njimi tudi predsednik sodišča. Poslanci ljudske skupščine Republike srbske, v kateri ima SNSD dovolj svojih predstavnikov, da izglasuje vse, kar jim ukažejo, so pred kratkim izvolili nove sodnike, opozicijski politiki pa so takoj protestirali proti njihovi izvolitvi. Opozicija, ki jo vodita stranki PDP in SDS, namreč trdi, da lahko pri izvolitvi sedanjega pravosodnega ministra v vladi Republike srbske in enega vodilnih članov stranke SNSD Džerarda Selmana za predsednika sodišča upravičeno govorimo o konfliktu interesov. Mnogi se še spominjajo, da je ustavno sodišče BiH zapustil sodnik, ki je Milorada Dodika naslavljal s »šefom«. Poleg Selmana sta med novimi sodniki še dva člana stranke SNSD, zato so bošnjaški poslanci javno podvomili o tem, da lahko sodišče deluje objektivno in nepristransko.

Člani stranke PDP in SDS so obtožili SNSD, da ustvarja lastno sodno oblast in da je predsednik sodišča Selman še vedno politično dejaven in še vedno grozi z obtožnicami. Selman je kmalu po izvolitvi izjavil nekaj, kar velja za najsramotnejše dejanje v sodobnih demokratičnih družbah. Poskušal je politično obračunati z nasprotniki in pri tem izkoristiti pravosodne organe, to pa je za nas skrajno predrzno, skrajno necivilizirano in skrajno nezakonito, meni vodja stranke PDP Mladen Ivanić. Še huje pa je, da se to dogaja v času katastrofalnih gospodarskih razmer v Republiki srbski. Gospodarsko stanje najbolje ponazarja neuspešna prodaja šeste izdaje zakladnih menic vlade Republike srbske na banjaluški borzi za 17 milijonov mark. Odkupili niso niti ene same marke, to pa dokazuje, da nihče ne zaupa politiki vlade Republike srbske, da je finančni trg izčrpan in da lahko kmalu pričakujemo dokončen gospodarski zlom entitete, o kateri Milorad Dodik trdi, da je uspešnejši del Bosne in Hercegovine.

Povezane novice

BiH: kriza oblasti zaradi 47 milijonov mark
5. junij ob 20:00
Stranka SDA je morala prvič po večstrankarskih volitvah leta 1990 v opozicijo.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se