Republikanci pravosodnega ministra obtožili zaničevanja kongresa

S 23 republikanskimi proti 17 demokratskim glasovom so Erica Holderja obtožili zaničevanja kongresa.

Objavljeno
21. junij 2012 10.17
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Washington - Odbor za nadzor in vladne reforme predstavniškega doma ameriškega kongresa je v sredo s 23 republikanskimi proti 17 demokratskim glasovom pravosodnega ministra ZDA Erica Holderja obtožil zaničevanja kongresa, kar lahko za ministra teoretično pomeni kazensko ovadbo.

Po pisanju Slovenske tiskovne agencije gre za vrhunec dolgega prepira med ministrom Holderjem in predsednikom odbora, republikancem Darrellom Isso iz Kalifornije okrog izročitve dokumentov glede tajne operacije urada za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF).

ATF je leta 2009 iskal inovativne načine boja proti mamilarskim kartelom v Mehiki in si je zamislil operacijo, med katero slamnatih kupcev strelnega orožja v Arizoni niso nemudoma aretirali, temveč so pustili, da je orožje šlo naprej v Mehiko. Kaj natančno je ATF skušal doseči, ni jasno, vendar se je operacija izkazala za popolno polomijo. ATF je izgubil sled za 2000 kosi orožja, leta 2010 pa so dva kosa našli na kraju umora ameriškega mejnega agenta Briana Terryja. Zadeva je prišla v javnost in začele so se preiskave, notranja na pravosodnem ministrstvu in kongresna v odboru Darrella Isse.

Odbor je po pisanju STA od ministrstva dobil okrog 7600 dokumentov, spor pa je nastal, ko Holder ni hotel izročiti dokumentov o komunikacijah znotraj ministrstva po februarju 2011. Issa je prepričan, da skuša minister prikriti zavajanje kongresa, Holder pa trdi, da bi objava dokumentov ogrozila delo organov pregona.

V sredo se je v spor vpletel tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki se je skliceval na »izvršni privilegij«. Tega predsedniki uporabljajo vse od 18. stoletja, ko nočejo kongresa ali javnosti seznaniti z neprijetnimi ali zavarovanimi informacijami. Pojma izvršnega privilegija ni v ustavi, ameriška sodišča pa o njem niso rekla zadnje besede.

Glasovanje o Holderju je predvideno za prihodnji teden, vmes pa se bodo nadaljevala pogajanja o dokumentih. Demokrati republikance obtožujejo namerne politizacije preiskave pred novembrskimi splošnimi volitvami, republikanci pa pravijo, da želijo odkriti, ali je prišlo do kršenja zakonov.