Republikanci v ameriškem kongresu izvolili novo vodstvo

Novi vodja večine v predstavniškem domu je Kevin McCarthy, novi »bič« Steve Scalise.

Objavljeno
20. junij 2014 10.42
APTOPIX GOP Turmoil
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Washington − Potem ko je vodja republikanske večine v kongresu Eric Cantor iz Virginije prejšnji torek izgubil strankarske volitve proti pripadniku gibanja čajankarkev, profesorju ekonomije Daveu Bratu, so republikanci na nekaj vodilnih položajev v stranki izvolili nove ljudi. Cantorja bo zamenjal Kevin McCarthy iz Kalifornije, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vodja večine v predstavniškem domu je drugi položaj za predsednikom predstavniškega doma, ki ga trenutno zaseda John Boehner iz Ohia. McCarthy je bil do zdaj tretji človek večine in je zasedal položaj »biča« (whip). Arhaični izraz pomeni strankarskega vodjo, ki skrbi za disciplino na glasovanjih. Kot novi vodja večine bo nadziral zakonodajni proces, piše STA.

Na McCarthyjev položaj je napredoval Steve Scalise iz Louisiane, ki je imel nekaj protikandidatov, vendar jih je ugnal s podporo kongresnikov z juga, ki so najbolj številni.

Cantor je po presenetljivem porazu proti Bratu, zaradi česar novembra ne bo mogel kandidirati na volitvah, napovedal, da bo 31. julija odstopil. Po novembrskih kongresnih volitvah bo stranka, ki zmaga, znova volila svoje vodstvo. Če bodo republikanci ohranili večino, kar jim ankete zagotavljajo, potem bodo na položajih ostali isti ljudje.