Reševanje jamarja: Enajst dni, deset ur in štirinajst minut

»Celo najbolj trdi možakarji so imeli solze v očeh,« je ob uspešni rešitvi iz jame povedal eden od avstrijskih reševalcev.

Objavljeno
20. junij 2014 21.54
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – V gorah med nemškim Berchtesgadnom in avstrijskim Salzburgom se je v četrtek srečno končalo eno najbolj zahtevnih gorsko-jamarskih reševanj. Iz kilometre dolge jame tisoč metrov pod zemeljskim površjem so rešili ponesrečenega raziskovalca.

Enajst dni, deset ur in štirinajst minut je trajalo reševanje jamarja Johanna Westhauserja, več sto udeležencev reševalne akcije je bilo v nenehni nevarnosti. »V minulih dvanajstih dneh smo tu napisali novo poglavje gorskega reševanja,« je po prenosu ranjenca v helikopter povedal vodja reševanja Norbert Heiland. Za vsak slučaj so za čas prihoda na površje prepovedali vse polete v bližini, saj po mamutskih naporih res niso želeli tvegati, da bi ranjenec omagal med prevozom v bolnišnico. Če bi bilo slabo vreme, ki v berchtesgadenskih Alpah ni redko, so v bližino pripeljali tudi mule in konje.

Dolgo čakanje na zdravljenje

Westhauser je bil med najbolj zagnanimi raziskovalci komaj leta 1996 odkrite jame in je že v helikopterju zaprosil, če sme gledati skozi okno, njegove raziskovalne navdušenosti ni zmanjšala niti huda nesreča.

Zdravniki so prepričani, da je 52-letnemu Karlsruhečanu pomagala preživeti prav njegova mentalna moč, saj ni znanih veliko primerov, ko bi moral ranjenec na zdravljenje težke poškodbe glave čakati celih dvanajst dni. Reševalci so ga morali ves čas držati čim bolj pri zavesti. Da bi ostal pri močeh, so ga hranili z bananami in hrano za astronavte. »Celo najbolj trdi možakarji, ki jih nič ne more pretresti, so imeli solze v očeh,« je ob uspešni rešitvi iz jame povedal eden od avstrijskih reševalcev. Vso težko in pogosto neznansko tesno pot so ranjenca prenašali na rokah, na koncu, ko se jama več sto metrov strmo vzpenja, pa so ga le z močjo svojih mišic dvignili tudi površje. Pomagali so si z vrvmi, strojev pa zaradi ostrih skal in drugih nevarnosti niso uporabljali.

Jamo bodo zaprli

Johann Westhauser si je medtem v bolnišnici že dovolj opomogel, da se je vsem, ki so mu pomagali preživeti, zahvalil z video posnetkom, pa čeprav še težko govori. Reševalcem pa se je zahvalil tudi bavarski notranji minister Joachim Herrmann, predstavnik nemške dežele, ki je v minulih letih v gorsko – in jamsko – reševanje investirala milijone evrov. Velik del pripomočkov, ki so jih nakupili, so uporabili med tokratnim reševanjem, za vsak slučaj, da se kaj takšnega ne bi ponovilo, pa bodo jamo zaprli. Gorski reševalci so Johannu Westhauserju pomagali z največjim navdušenjem, saj so vedeli, da bi bili lahko v podobni nevarnosti tudi sami, turistov, ki bi morda želeli preizkušati svoje moči, pa ne bi radi vlekli na plano. Že za tokratne visoke stroške reševanja še ni znano, kdo jih bo poravnal.