Reševanje kariere predsedniškega kandidata

Afera močno načenja podobo sicer priljubljenega guvernerja zvezne države New Jersey Chrisa Christija.

Objavljeno
10. januar 2014 17.18
Christie Traffic Jams
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Septembra so se prebivalci mesta Fort Lee, ki leži na drugem bregu reke Hudson nasproti New Yorka, potili v nenavadnih zastojih na mostu Georgea Washingtona, ki mesti povezuje. Danes je pot tekel guvernerju New Jerseyja Chrisu Christiju, ko se je skoraj dve uri opravičeval zaradi ravnanja svojih podrejenih. Ti so namreč povzročili zastoje, ker demokratski župan Fort Leeja ni podprl Christija v boju za guvernerja.

Zgodba se je začela poleti, ko je guverner Christie zbiral podporo za novembrske volitve, na katerih se je potegoval za drugi guvernerski mandat. Pri tem je njegov volilni štab, ki z enim očesom že nekaj časa gleda proti predsedniškim volitvam 2016, poskušal splesti široko mrežo podpore, ki bi vključevala tudi lokalne voditelje iz demokratske stranke. Tako naj bi utrdili vtis, da je Christie kandidat, ki presega običajne ameriške politične delitve, kar je vedno odlična popotnica v močno razdvojeni državi.

Toda demokratski župan mesta Fort Lee Mark Sokolich se ni vdal pritiskom in je še naprej podpiral demokratsko izzivalko Barbaro Buono. Septembra so se na izjemno prometnem mostu Georgea Washingtona pojavili plastični stožci, s katerimi so tri izhode z mostu omejili na samo enega, kar je povzročilo silovito gnečo in dolge zastoje. Že takrat so se vrstile obtožbe, da se republikanski guverner tako maščuje svojeglavemu županu, saj most upravlja Pristaniški urad, njegovo vodstvo pa skupaj imenujeta guvernerja zveznih držav New York in New Jersey.

Christie in njegov štab so se obtožbam sprva smejali. »V resnici sem sam premaknil stožce, ne da bi kdo opazil,« se je guverner norčeval. Pristaniški urad je spremembo voznih pasov poskušal opravičiti kot študijo prometa, toda hitro se je pokazalo, da za njo stoji vodilni član urada David Wildstein, ki ga je imenovala vlada New Jerseyja. Potem je lokalni časnik Bergenski zapisnik v sredo objavil e-pošto in SMS-sporočila, ki dokazujejo, da je prometni zamašek maščevanje Christiejevega najožjega kroga političnih zaupnikov.

Bridget Anne Kelly, namestnica vodje Christiejevega kabineta, je Wildsteinu sporočila: »Čas je za nekaj prometnih težav v Fort Leeju.« V pošti Sokolicha imenujejo »mali Srb« (njegovi starši so hrvaškega rodu), vodja volilnega štaba Bill Stepien ga je imenoval idiot. Ko je nekoga zapekla vest, da se mu smilijo otroci, ki na poti iz šole tičijo v prometu, je dobil odgovor: »To so otroci volivcev Buonove.« Zastoji so pot čez most podaljšali tudi za štiri ure, težave so imela reševalna vozila, zaradi česar je menda umrla 91-letna ženska.

»Pred vami stoji zelo žalosten človek. Tisti, ki sem jim zaupal, so me izdali,« je Christie danes dejal številnim novinarjem. Opravičil se je prebivalcem Fort Leeja (po novinarski konferenci je odšel v mesto in to počel tudi na ulicah) in volivcem New Jerseyja ter zagotovil, da so prometno spletko zasnovali za njegovim hrbtom. »Sram me je in ponižan sem zaradi vedenja nekaterih članov mojega štaba. Njihovo ravnanje je popolnoma nesprejemljivo,« je dejal in povedal, da je prekinil sodelovanje s Kellyjevo in Stepienom.

Velike izbire pravzaprav ni imel. »Stopi pred novinarje in ne odidi, dokler ne zmanjka vprašanj,« mu je svetoval vplivni republikanski senator John McCain. Skoraj dveurno zasliševanje je po mnenju večine komentatorjev prestal zelo dobro, zato bi po nekaterih ocenah afera lahko celo okrepila njegovo javno podobo med Američani. Če napovedana preiskava zveznega pravosodnega ministrstva in preiskave kongresa države New Jersey ne bodo razkrile novih neprijetnih podrobnosti.

Kritiki se sprašujejo, kako je lahko njegova tesna politična sodelavka na višku kampanje napravila takšno neumnost, nato pa vse do zadnjega lagala, da ni povezana z afero. Prav tako se mnogim ne zdi verjetno, da je šele zadnje dni izvedel za vpletenost svojih najožjih sodelavcev. »Kako naj skrb za največjo vojsko na svetu zaupamo človeku, ki ne zmore upravljati niti najbolj prometnega mostu na svetu?« se je danes spraševala nekdanja nasprotna kandidatka Buonova.