Reški župan Erjavcu: Morda mi ne bomo v EU, vi pa ne na Jadranu!

Župan Obersnel je pozneje pojasnil, da njegova »izjava sploh ni bila mišljena in razumljena tako, kot je bila zapisana«.

Objavljeno
19. januar 2013 15.06
Posodobljeno
19. januar 2013 15.06
djak*Spominska plošča
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb - »Morda mi ne bomo v EU, vi pa ne boste na Jadranu,« je na družbenem omrežju zapisal reški župan Vojko Obersnel in se tako odzval na izjavo slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, da Hrvaška morda nikoli ne bo članica EU.

Pozno popoldne sta se glede izjave pogovarjala slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk in reški župan Vojko Obersnel. Slednji se je zahvalil za klic in pojasnila glede izjave ministra Erjavca, ter dodal, da »izjava sploh ni bila mišljena in kasneje razumljena tako, kot je bila zapisana,« so sporočili s slovenskega veleposlaništva na Hrvaškem.

Pojasnilo veleposlaništva: Erjavec je govoril o notranje političnih razmerah

Začelo se je z oddajo Pogledi Slovenije, v kateri je slovenski zunanji minister izjavil, da je »vprašanje Ljubljanske banke in ratifikacija pristopne pogodbe Hrvaške k EU nedvomno resen problem ter da se lahko zgodi, če Slovenija tega ne bo uredila zaradi politične krize, da 1. julija, ki je predviden datum za vstop Hrvaške v EU, Hrvaška ne bo vstopila v EU kot polnopravna članica«. »In če zamudi ta rok, se lahko zgodi, da sploh ne bo nikdar polnopravna članica EU,« je dodal Erjavec, in povzročil oster odziv Vojka Obersnela, sicer dolgoletnega župana Reke in člana največje vladne stranke SDP.

Obersnel je svoj odziv Slovencem in Erjavcu namenil kar prek družbenega omrežja, na njem pa zapisal. »Slovenci pravijo, da morda nikoli ne bomo v EU. Prišel je čas, da jim nekdo končno pove: morda mi ne bomo v EU, vi pa ne boste na Jadranu.« Za zapik pa je Obersnel v pojasnilu svojega sporočila dodal, »da je skrajno neresno, da zunanji minister sosednje in načeloma prijateljske države daje takšne izjave. Slovenska politika se mora zavedati, da na ta način ne moremo graditi prijateljskih odnosov.«

Oglasilo se je tudi slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem, v sporočilu so zapisali, da je »minister Erjavec brez dvoma govoril o notranje političnih razmerah in krizi v Sloveniji, ki pa, res, tudi zaradi nedorečenosti o posledicah izrednih volitev, utegne imeti zunanjepolitične posledice. Kakšne bi te utegnile biti, so zgolj različne interpretacija medijev,« je zapisalo slovenske veleposlaništvo na Hrvaškem. V pojasnilu so tudi zapisali, da je zunanji minister Karl Erjavec odločno pojasnil željo in hotenje, da se zapre poglavje bančnega spora, vendar pod pogojem, da se spoštujejo mednarodno podpisani sporazumi in dogovori, ne pa, da se hkrati vodijo tudi sodni spori.