Rohani za resna pogajanja o jedrskem programu

Iran se ne bo odrekel pravici do miroljubne uporabe jedrske energije, želi pa pomiriti zaskrbljenost Zahoda.

Objavljeno
06. avgust 2013 20.35
IRAN/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Teheran − Novi iranski predsednik Hasan Rohani je danes na prvi novinarski konferenci po prevzemu položaja izjavil, da je Iran pripravljen na resna pogajanja o svojem jedrskem programu, glede ameriških pozivov k še ostrejšim sankcijam proti islamski republiki pa je dejal, da kažejo na pomanjkanje razumevanja, piše Slovenska tiskovna agencija.

Rohani je poudaril, da se Iran ne bo odrekel pravici do miroljubne uporabe jedrske energije, želi pa pomiriti zaskrbljenost Zahoda. »Obstaja politična volja za rešitev tega vprašanja in tudi za razumevanje zaskrbljenosti drugih strani,« je dejal.

»Smo za sodelovanje in resne pogovore brez tratenja časa, če so pripravljene druge strani,« je povedal Rohani, ki je bil glavni jedrski pogajalec v času predsednika Mohameda Hatamija. Poudaril je, da Iran ne bo ustavil programa bogatenja urana, ki vzbuja največje skrbi na Zahodu. 

Rohani je ponovil, da se Iran ne bo pogajal pod grožnjo gospodarskih sankcij in vojaškega posredovanja. Obregnil se je ob nasprotujoča si sporočila iz ZDA, kjer je Bela hiša izrazila pripravljenost na pogovore z novo iransko vlado, medtem ko senat poziva k novim sankcijam. »Zanimajo nas praktični odgovori, ne besede,« je poudaril.

Zavzel se je tudi za dobre odnose z državami v regiji in sosednjimi državami. Poudaril je, da si bo Iran prizadeval za mir in stabilnost ter razvoj regije.

Rohani je na skoraj dve uri trajajoči novinarski konferenci še dejal, da bo prednostna naloga njegove vlade izboljšanje gospodarskega stanja in življenjskega standarda Irancev. Sankcije, ki jih je proti Teheranu uvedla mednarodna skupnost, so namreč močno načele iransko gospodarstvo, piše STA. Inflacija presega 45 odstotkov, rial je izgubil skoraj 70 odstotkov vrednosti v primerjavi z ameriškim dolarjem, vse več pa je tudi brezposelnih.