Romney zmagal za vsega osem glasov

V koruzni državi je nekdanji guverner Massachusettsa za las premagal nekdanjega senatorja iz Pennsylvanije Ricka Santoruma.

Objavljeno
04. januar 2012 07.30
Posodobljeno
04. januar 2012 07.38
Ma. Ja., Delo.si; B. Č., New York
Ma. Ja., Delo.si; B. Č., New York
Washington − Čeprav bodo Američani novega predsednika izbirali šele čez dobrih deset mesecev, na prvi torek v novembru, se je včeraj s prvimi strankarskimi predglasovanji v zvezni državi Iowa tudi uradno začel letošnji predvolilni boj za položaj prvega človeka v Združenih državah.

V koruzni državi so prve elektorske glasove nabirali tekmeci za uradnega republikanskega predsedniškega kandidata, v kampanjo pa se je po prihodu z dopusta na Havajih spustil tudi sedanji demokratski predsednik Barack Obama, ki pa resnega protikandidata v svoji stranki nima.

Romney zmagal za vsega osem glasov

Po več mesecev trajajoči kampanji, polni televizijskih oglasov, telefonskih klicev, elektronskih sporočil in nastopov kandidatov po vsej državi, so ameriški volivci v predsedniški tekmi 2012 prvič dobili besedo in oddali 122,255 glasovnic.

Med republikanci je po prvih strankarskih shodih v Iowi najbolje kazalo nekdanjemu guvernerju Massachusettsa Mittu Romneyju, ki so mu največ možnosti za zmago v Iowi napovedovale tudi zadnje raziskave javnega mnenja, in nekdanjemu senatorju iz Pennsylvanije Ricku Santorumu, kar je bilo precejšnje presenečenje, saj je zagrizen katolik, ki nasprotuje splavu in kontracepciji, še pred nekaj tedni veljal za politično mrtvega.

Romney je tekmeca sicer premagal za vsega osem glasov. Kot je povedal predsednik republikanske stranke v Iowi Matt Strawn, rezultati iz vseh 1774 volilnih enot kažejo, da je Romney zbral 30.015 glasov, oziroma 24,55 odstotkov, Santorum pa 30,007 glasov, oziroma 24,54 odstotkov. To je bil sicer najtesnejši izid v zgodovini strankarskih zborovanj v Iowi.

Na tretjem mestu je pristal kongresnik iz Teksasa Ron Paul, ki je zbral 21,5 odstotkov glasov, na četrtem pa nekdanji predsednik zveznega predstavniškega doma Newt Gingrich, ki jih je zbral 13 odstotkov. Teksaški guverner Rick Perry, ki je z desetimi odstotki zbranih glasov pristal na petem mestu, je že nakazal, da bi se iz tekme za predsedniški stolček lahko umaknil − namerava se vrniti domov, kjer bo o vsem skupaj razmislil in se nato odločil. Da namerava vztrajati pa je za razliko od njega odločena kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann, ki se je s petimi odstotki glasov uvrstila na šesto mesto. Sedmi republikanski kandidat, nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman v Iowi ni vodil aktivne kampanje.

Iowa v tekmi za predsedniški stolček ni odločilna

V Iowi se je sicer pokazala Romneyjeva nezmožnost, da bi zbral več kot 25 odstotkov glasov, kolikor mu volivci že več mesecev namenjajo v raziskavah javnega mnenja. Kljub temu trenutno velja za najbolj resnega protikandidata predsedniku Obami −rezultati anket namreč kažejo, da razen njega ni nobene resne alternative.

Iowa sicer ni povsem zanesljiva pri napovedovanju zmagovalcev. Tako je v moderni zgodovini na predsedniški stolček sicer pomagala Obami, Georgeu W. Bushu in Jimmiyju Carterju, republikanski predsedniški kandidat na volitvah leta 2008 John McCain pa je bil tu šele četrti.

Sledi New Hampshire

Predgalsovanje, ki bo do volitev 6. novembra potekalo v vseh 50 zveznih državah, prestolnici Washington in na ostalih ameriških ozemljih, se bo 10. januarja nadaljevalo v zvezni državi New Hampshire, za katero velja, da je nacionalni šport politika.

Raziskave javnega mnenja zmago znova obetajo Romneyju, ki trenutno uživa 43 odstotkov glasov podpore. Sledi mu Paul s 16 odstotki glasov, Huntsman z desetimi, Gingrich z dvetimi in Santorum z manj kot petimi odstotki glasov.

V New Hampshiru sicer poteka prva tekma s tradicionalno obliko glasovanja. Zmagovalci lahko zato pričakujejo veliko medijske pozornosti in denarnih prispevkov, zmaga pa je tudi dobra popotnica za naprej. Po drugi strani kandidati, ki se tu odrežejo slabše, pogosto tudi zaključijo s svojo kampanjo.

Vseeno pa tudi New Hampshire, tako kot Iowa, ne odloča o končnem zmagovalcu, saj se tudi drugouvrščeni lahko na novembrskih volitvah izkažejo za velike ribe. Tako so se tudi zadnji trije ameriški predsedniki, Barack Obama, George W. Bush in Bill Clinton, v New Hampshiru uvrstili na drugo mesto.

Republikanska predglasovanja bodo 21. januarja še v Južni Karolini, konec meseca pa na Floridi. Nato se bodo zvrstile še ostale zvezne države, delegati pa bodo uradnega predsedniškega kandidata, ki se bo pomeril z Obamo, izbrali šele na republikanski konvenciji konec avgusta v Tampi na Floridi.