Romney in Ryan nameravata rešiti »ameriški sen«

Izbira in predstavitev republikanskega podpredsedniškega kandidata je bila skrbno načrtovana, a ni minila brez zapletov.

Objavljeno
11. avgust 2012 15.08
Posodobljeno
11. avgust 2012 15.08
US-VOTE-2012-REPUBLICAN CAMPAIGN
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Norfolk − Izzivalec ameriškega predsednika Baracka Obame na novembrskih volitvah, nekdanji guverner zvezne države Massachutsetts Mitt Romney, je razkril identiteto sotekmovalca, ki se bo skupaj z njim podal v boj za Belo hišo. To je Paul Ryan, član predstavniškega doma ameriškega kongresa iz zvezne države Wisconsin.

Ob predstavitvi v Norfolku v zvezni državi Virginija je republikanski par obljubil, da bo z odpravo napak Obamove administracije Združenim državam znova vrnil veličino, Ryan pa je še dodal, da je njun cilj nič manj kot rešitev »ameriškega sna«. »Vse to lahko spremenimo,« je povedal in dodal: »Visoka brezposelnost, zmanjševanje dohodka, in uničujoč dolg niso nova realnost, so le rezultat napačne politike.« »Zato potrebujemo novo vodstvo, ki bo del rešitve, novo vodstvo, ki bo znova vzpostavilo blaginjo, gospodarsko rast in delovna mesta,« je dodal. »Naša naloga je, da ameriški sen rešimo za naše otroke,« je še povedal.

Izbira in predstavitev Ryana je bila sicer skrbno načrtovana, a ni minila brez zapletov, piše francoska tiskovna agencija AFP. Romney ga je namreč predstavil kot »bodočega predsednika Združenih držav«. Ob hihitanju množice je Ryan vseeno stopil na oder, kjer ga je okoli ramen objel Romney in zbrani množici dejal: »Vsake toliko naredim kakšno napako, a nisem je storil z izbiro tega moža.«

Kot piše AFP, ni nobenega dvoma, da bodo republikanci poskušali popraviti ta spodrsljaj, ne bi pa se smeli pritoževati, če ga bodo poskušali izkoristiti demokrati. Ko se je med predvolilno kampanjo leta 2008 nekaj zelo podobnega pripetilo Obami − ravno tako je namreč svojega podpredsedniškega kandidata Josepha Bidena predstavil kot »bodočega predsednika« −, je tiskovni predstavnik njegovega takratnega izzivalca, senatorja Johna McCaina, dejal, da gre za »freudovski spodrsljaj«, ki kaže na to, da potrebuje mladi Obama za mentorja izkušenega veterana kot je Biden.

Administracija predsednika Obame se sicer še ni obregnila ob Romneyjevo napako, odzvala pa se je že na njegovo izbiro podpredsedniškega kandidata. Kot so opozorili, Ryan predstavlja »omadeževane« gospodarske politike, ki bodo ponovile katastrofalne napake prejšnje republikanske administracije.

Obama še vedno vodi

Zadnje javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da Romney zaostaja za Obamo, ki vodi tako na nacionalni ravni kot v ključnih zveznih državah. Po anketi konservativne televizije Fox News Obama tako na zvezni ravni vodi z 49 proti 40 odstotkom, vodilni položaj pa zavzema tudi v Ohiu, Virginiji, na Floridi, v Iowi, Nevadi, Wisconsinu, Michiganu, Pensilvaniji, New Hampshireu in Koloradu. Romney po drugi strani vodi le v Missouriju in Severni Karolini.

Republikanski predsedniški kandidat sicer upa, da bo z izbiro Ryana in štiridnevno turnejo po ključnih državah ta trend spremenil. Danes je tako začel turnejo, v okviru katere bo obiskal štiri od omenjenih zveznih držav, in sicer Virginijo, Severno Karolino, Florido in Ohio.