Romunija: ustavno sodišče podprlo odstavitev predsednika

Basescu je že predal posle, čeprav bodo imeli končno besedo pri odstavitvi Romuni, ki bodo o tem odločali na referendumu.

Objavljeno
10. julij 2012 08.14
Posodobljeno
10. julij 2012 08.14
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd − Romunski predsednik Traian Basescu je danes predal posle, začasni predsednik pa je postal Crin Antonescu. Basescu je ravnal v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da je bilo glasovanje v romunskem parlamentu o odstavitvi predsednika države in imenovanje njegovega naslednika v skladu z romunsko zakonodajo.

Romunsko ustavno sodišče je ugotovilo, da je bil spoštovan postopek za odstavitev romunskega predsednika Traiana Basescuja s položaja in da naloge predsednika zdaj opravlja začasni predsednik Crin Antonescu. V isti sapi je razsodilo, da je zakon, s katerim so poslanci omejili pristojnosti ustavnega sodišča glede odločitev parlamenta, protiustaven. Vlada je pred tem občutno omejila pooblastila ustavnega sodišča s spremembo zakona, ki ustavnim sodnikom prepovedujejo presojo o odločitvah parlamenta. Gre za odločitve, kot je odstavitev predsednika države, ustavni sodniki, ki vladi še očitajo, da poskuša s svojimi dejanji razpustiti najvišje sodišče v državi, pa so se obrnili tudi na mednarodne organizacije.

Za odstavitev predsednika je glasovalo 256 od skupno 432 članov parlamenta, 116 jih je bilo proti. Končno besedo glede njegove odstavitve bodo imeli Romuni na referendumu, ki bo 29. julija. Po romunski ustavi je lahko predsednik države suspendiran s položaja v primeru hudih kršitev ustave. Če v postopku odstavitve, ki ga vlada sproži v parlamentu, poslanci glasujejo za odstavitev, bi moralo še danes njihovo odločitev najprej potrditi ustavno sodišče, kar po novem ni več potrebno, še vedno pa mora v roku 30 dni o odstavitvi potekati referendum. V tem času opravlja njegovo delo predsednik senata, ki ga je vlada zamenjala z Antonescujem, ki je vrst vladajoče koalicije, prej kot je sprožila postopek za odstavitev Basescuja.

Romunski premier Victor Ponta je že izjavil, da razsodba ustavnega sodišča potrjuje, da sta vlada in parlament spoštovala načela demokracije. Romunski parlament je sprejel tudi spremembe zakona o referendumu, ki določajo, da za odstavitev predsednika države niso več potrebni glasovi več kot polovice vseh volilnih upravičencev, temveč zadostujejo že glasovi več kot polovice udeležencev referenduma. Ustavni sodniki bodo razsojali tudi o ustavnosti sprememb zakona o referendumu, ki lahko bistveno vplivajo na njegov izid.