Rusija: članici pank skupine Pussy Riot ostajata v priporu

Članici ruske glasbene skupine, ki so glasno nasprotovale Putinu, so aretirali po »nastopu« v moskovski katedrali.

Objavljeno
14. marec 2012 15.31
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva - Moskovsko sodišče je danes odločilo, da bosta Nadezda Tolokonikova in Marija Aljokina ostali v priporu vse do 24. aprila. Domnevni članici ruske feministično-pankovske skupine Pussy Riot so oblasti aretirale, potem ko sta skupaj s kolegicami v živih oblačilih in zakrite z maskami zapele »pankovsko molitev«, uperjeno zoper takratnega predsedniškega kandidata Vladimirja Putina.

Članice glasbene skupine so na oltarju moskovske katedrale Kristusa Odrešenika 21. februarja zapele pesem z besedilom: »Sveta mati, blažena devica, odženi Putina, odženi Putina, odženi Putina«. Oblasti in predstavniki pravoslavne cerkve nad nastopom niso bili pretirano navdušeni, dve od članic pa so zaradi širjenja sovražnega govora in kršenja javnega reda in miru tudi prijeli. Če bosta obtoženi spoznani za krivo, jim grozi zaporna kazen do sedem let.

Pravoslavna cerkev je sicer dejanje punkerske skupine obsodila in ga označila za klevetanje, a je sodišče pozvala, naj bo usmiljeno do obtoženih, mater dveh majhnih otrok.

Aretirani glasbenici zahtevata, da sojenje počakata na svobodi, kar nameravata doseči tudi z gladovno stavko. »V zaporu bosta stradali vse dokler se ne bosta vrnili k svojim otrokom,« so na spletni strani zapisale preostale članice skupine Pussy Riot.

Po poročanju Rie Novosti je današnje podaljšanje pripora že zbudilo številne kritike med privrženci prijetih. Njun odvetnik Nikolaj Polozov opozarja, da gre za osebno maščevanje sodnika, saj je bil sam pred kratkim tarča Nadezde Tolokonikove. Ta je skupaj z aktivistično umetniško skupino Voina v znak protesta v sodno dvorano sodnika, ki ji sodi zdaj, spustila več sto ščurkov.