Rusija in Kitajska začeli prve skupne mornariške vaje

Kitajska v tem času poskuša uveljaviti ozemeljske zahteve do določenih ozemelj in povečuje izdatke za obrambo.

Objavljeno
22. april 2012 14.23
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Peking - Rusija in Kitajska sta danes začeli prve skupne mornariške vaje. Vaje so se začele v času, ko Kitajska povečuje izdatke za obrambo in poskuša uveljaviti ozemeljske zahteve do spornih ozemelj, med drugim tudi do otočja v Vzhodnokitajskem morju, ki si ga prilašča tudi Japonska, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Gre za otočje, ki ga Kitajci imenujejo Diaoyu, Japonci pa Senkaku. Otoki se nahajajo na bogatem ribolovnem območju, kjer pa naj bi se nahajali tudi ogromne količine energetskih virov.

Šestdnevne mornariške vaje bodo potekale v Rumenem morju ob vzhodni obali Kitajske in so prve, na katerih sodelujeta mornarici obeh držav. Vaje se bodo osredotočale na skupno zračno obrambo, protipodmorniške taktike, vključevale pa bodo tudi simulacijo reševanja ugrabljenih plovil in protiteroristične vaje.

V mornariške vaje je vključenih 16 kitajskih vojaških ladij in dve podmornici, Rusija pa v vajah sodeluje s štirimi vojnimi ladjami.

Kitajska in nekatere druge azijske države si poskušajo prilastiti tudi nenaseljene otoke v Južnokitajskem morju, saj naj bi bilo to območje bogato z nafto in zemeljskim plinom, prav tako pa po njem potekajo strateško pomembne plovne poti, ki so ključnega pomena za svetovno trgovino.

Med spornimi točkami na območju Južnokitajskega morja sta otočji Paracel in Spratley. Glede prvega sta v sporu Kitajska in Vietnam, glede Spratleyja pa Kitajska, Filipini, Brunej, Malezija in Tajvan, piše STA.

Kitajska je v četrtek zatrdila, da so vojaške vaje z Rusijo namenjene vzdrževanju miru v regiji. »Skupne vojaške vaje so bile že dolgo načrtovane z namenom, da se ohranja regionalni mir in stabilnost,« je dejal predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Weimin. Dodal je, da sta od leta 2005 Kitajska in Rusija sodelovali pri štirih vojaških vajah, a sedanje so prve, ki vključujejo mornarici obeh držav.

Vendar bi te vojaške vaje lahko povzročile skrbi azijskim sosedam Kitajske. Japonsko obrambno ministrstvo je pred kratkim v svojem poročilu zapisalo, da Kitajska postaja vse dejavnejša v vodah blizu japonskega teritorija, medtem ko Rusija izvaja vedno pogostejše vojaške vaje na svojih skrajno vzhodnih ozemljih.