Rusija: iz predsedniškega boja izločili Javlinskega

Ruska volilna komisija je voditelju opozicijske stranke Jabolko prepovedala kandidaturo na predsedniških volitvah 4. marca.

Objavljeno
24. januar 2012 20.54
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Tajnik volilne komisije Nikolaj Konkin je pojasnil, da so se za prepoved kandidature Grigorija Javlinskega odločili, ker je bila četrtina zbranih podpisov v podporo njegovi kandidaturi neveljavnih. Za kandidaturo je bilo sicer treba predložiti dva milijona podpisov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Devetinpetdesetletni Javlinski je tako izločen iz tekme za predsedniški položaj, za katerega se poteguje tudi sedanji premier Vladimir Putin, ki med skupno petimi kandidati velja za najverjetnejšega zmagovalca volitev. Izločitev Javlinskega iz predsedniške tekme bo po ocenah opazovalcev Putinu pomagala, da zmaga že v prvem krogu.

Opozicija in tudi drugi predsedniški kandidati zahtevajo, da Javlinskemu dovolijo kandidirati na volitvah. Po njihovem mnenju je njegova udeležba namreč pomembna za legitimnost volitev, dodaja STA.

Javlinski, eden od ustanoviteljev Jabolka, se sicer namerava udeležiti množičnih protestov v podporo poštenim volitvam, ki s napovedani za četrtega februarja v Moskvi. Na zadnjih množičnih protestih proti domnevnim prevaram med parlamentarnimi volitvami 24. decembra lani je bilo slišati tudi kritike in pozive k odstopu Putina. Ta je obtožbe na račun izvedbe volitev, na katerih je zmagala njegova Enotna Rusija, zavrnil in dejal, da rezultati odražajo realno politično stanje.