Tudi uporniki v Donecku pristali na začasno premirje

Porošenko se je zavzel za srečanje s predstavniki Rusije in EU. Organizirali naj bi ga še pred vrhom EU v petek.

Objavljeno
23. junij 2014 11.48
Posodobljeno
23. junij 2014 11.58
TOPSHOTS-UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Moskva, Kijev − Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin včeraj podprl mirovni načrt ukrajinskega voditelja Petra Porošenka, je rusko zunanje ministrstvo danes sporočilo, da bi morali na vzhodu Ukrajine razglasiti trajno, in ne le enotedensko prekinitev ognja med ukrajinskimi varnostnimi silami in proruskimi aktivisti.

»Trenutno je ključni pogoj za začetek zavezujočega dialoga med kijevskimi oblastmi in predstavniki protestnikov trajna prekinitev ognja,« so po telefonskem pogovoru med zunanjima ministroma Rusije in Nemčije Sergejem Lavrovom in Frank-Walterjem Steinmeierjem sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Šele tedaj se bodo lahko po mnenju Kremlja začela mirovna pogajanja, poroča tiskovna agencija AFP.

Kot smo že poročali, je Putin kljub začetnemu oklevanju včeraj podprl Porošenkov mirovni načrt, hkrati pa obe strani, vpeti v več tednov trajajoči konflikt na vzhodu Ukrajine, ki je po zadnjih informacijah zahteval več kot 360 življenj, pozval h kompromisu. Ta mora po njegovih besedah zagotoviti pravice rusko govorečih prebivalcev vzhoda Ukrajine, ki morajo čutiti, da so sestavni del države. Putin je v nedeljo tudi dejal, da podpira prekinitev ognja in Porošenkovo namero, da sprejme konkretne ukrepe za miroljubno rešitev konflikta na vzhodu Ukrajine.

Ukrajinski predsednik je v svojem mirovnem načrtu s 14 točkami predlagal oblikovanje desetkilometrskega tamponskega območja ob meji z Rusijo. Ukrajina namreč trdi, da čez mejo z mogočno vzhodno sosedo v državo prihajajo borci ter zaloge orožja in druge vojaške opreme za proruske separatiste. Podrobnosti morebitne tamponske cone ob meji z Rusijo, katere nadzor Kijevu povzroča precejšen glavobol, niso znane. Načrt zahteva tudi razorožitev proruskih separatistov, a jim hkrati ponuja svobodo pred preganjanjem, če odložijo orožje in pred tem niso zagrešili »resnih zločinov«. Predvideva tudi vzpostavitev koridorja, ki bo »ruskim in ukrajinskim plačancem omogočil, da zapustijo državo«, in izpraznitev vseh zasedenih poslopij. Zahteva tudi osvoboditev vseh talcev, lokalne oblasti pa poziva, da prevzamejo svoje naloge. Načrt predvideva tudi predčasne parlamentarne volitve po vsej državi in lokalne volitve v regijah. Ponuja popravek ustave, ki bi omogočil decentralizacijo oblasti, in zagotavlja polne pravice ruskega jezika.

Novi ukrajinski predsednik Porošenko je sicer že v petek razglasil enostransko teden dni trajajočo prekinitev ognja na vzhodu države, ki ga že več tednov pretresajo protikijevsko vrenje ter spopadi med ukrajinskimi varnostnimi silami in proruskimi separatisti. Čeprav sta tako Porošenko kot ruski predsednik Putin pozvala k dialogu, so se spopadi prejšnji konec tedna nadaljevali. Uporniški poveljniki so namreč že v petek zavrnili prekinitev ognja.

Iz Porošenkovega urada so sporočili, da so proruski separatisti konec tedna izvedli več kot 20 napadov. Informacijo, da se spopadi nadaljujejo, vključno s topniškimi napadi ukrajinske vojske, je potrdil tudi Putin. Porošenko je sicer že pred tem sporočil, da si ukrajinske sile kljub prekinitvi ognja pridržujejo pravico do odziva, če bodo separatisti napadli bodisi njih bodisi civiliste. Posvaril je tudi, da bodo ukrajinske oblasti obračunale s komer koli, ki bo mirovna pogajanja izrabil za kupovanje časa in reorganizacijo sil.

Porošenko za srečanje predstavnikov Ukrajine, Rusije in EU

Kijev je nemško kanclerko Angelo Merkel in druge zahodne zaveznice danes pozval, naj pomagajo pri umirjanju razmer na vzhodu Ukrajine. Medtem ko se novi ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin pripravlja, da bo zunanjim ministrom Evropske unije danes predstavil Porošenkov mirovni načrt, je ukrajinski predsednik z novim krogom telefonske diplomacije zanj že poskušal pridobiti podporo.

Porošenko je namreč ocenil, da je neposredna vpletenost svetovnih voditeljev, kot je Merklova, ključna za rešitev krize. Podobno sporočilo je novi ukrajinski predsednik prenesel tudi ameriškemu podpredsedniku Josephu Bidnu.

Merklova je Porošenku že zagotovila podporo pri mirovnem načrtu in pri dialogu vseh zainteresiranih strani; Porošenko pa poleg tega upa še na nemško pomoč pri obnovi infrastrukture v regijah Doneck in Lugansk, piše STA.

Porošenko se je danes izrekel tudi za tristransko srečanje s predstavniki Rusije in EU na temo ukrajinske krize. Pogovore na strokovni ravni bi lahko izvedli še pred vrhov EU v petek v Bruslju, je danes po telefonskem pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem povedal Porošenko.

Uporniki v Donecku razglasili premirje

Na območju Donecka so proruski separatisti danes razglasili prekinitev spopadov, ki bo v veljavi do 27. junija. Kot je ob tem sporočil premier samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksander Borodaj, so prekinitev spopadov razglasili kot odgovor na mirovni načrt ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, poroča STA.

»Upamo, da bo med prekinitvijo spopadov prišlo do pogajanja o mirovnemu sporazumu,« je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal Borodaj.

V Donecku na vzhodu Ukrajine je danes nepričakovano tudi potekalo srečanje med proruskimi separatisti in predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Prekinitev spopadov je rezultat teh pogovorov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma, ki je prav tako sodeloval na tem srečanju, še piše STA.

Zunanji ministri EU o Ukrajini in Iraku

Prav razmere v Ukrajini bodo po pričakovanjih ena glavnih tem današnjega srečanja zunanjih ministrov EU v Luksemburgu. Ministri bodo menda podprli mirovni načrt ukrajinskega predsednika Porošenka, Rusijo znova pozvali k umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine in jo posvarili pred nadaljnjimi sankcijami ter sprejeli odločitev o prepovedi uvoza s Krima. Poleg ukrajinske krize bo v ospredju tudi nova kriza v Iraku.