Rusija nima namena, da bi se znova pridružila G8

Lavrov se je na Trumpovo izjavo, da si želi, da bi se Moskva pridružila najrazvitejšim državam, odzval, da Rusija nima tega namena.
Fotografija: Rusija je zadovoljna, da sodeluje v okviru G20, je zatrdil Lavrov. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
Odpri galerijo
Rusija je zadovoljna, da sodeluje v okviru G20, je zatrdil Lavrov. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP

Moskva - Rusija se nima namena znova pridružiti sedmim najrazvitejšim državam sveta (G7) in s tem oblikovati skupine G8, temveč je zadovoljna, da sodeluje v skupini G20, je danes zatrdil ruski zunanji minister Sergej Lavrov v odzivu na pobudo ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Trump je pobudo dal v petek pred začetkom vrha G7 v Kanadi, ponovil pa jo je v soboto pred predčasnim odhodom z vrha. Njegov predlog so nemudoma zavrnili evropski voditelji v skupini - francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel, britanska premierka Theresa May in tudi novi italijanski premier Giuseppe Conte, ki je sicer sprva pobudo podprl. So pa evropski voditelji dopustili možnost vzpostavitve dialoga z Moskvo.



Rusija je bila iz skupine G8 izključena leta 2014 po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim, tako da ta skupina sedaj združuje samo sedem držav. Trump je vrnitev Rusije v skupino predlagal, ker da je preveč pomembna država, da bi jo lahko izolirali. »Morali bi dovoliti Rusiji nazaj. Ker bi morali imeti Rusijo za pogajalsko mizo,« je dejal.

Rusija je bila iz skupine G8 izključena leta 2014 po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim, tako da ta skupina sedaj združuje samo sedem držav.  FOTO: Leon Neal/AFP
Rusija je bila iz skupine G8 izključena leta 2014 po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim, tako da ta skupina sedaj združuje samo sedem držav.  FOTO: Leon Neal/AFP


S tem pa je prilil še dodatno olje na ogenj v odnosih z zaveznicami v skupini, ki so že sedaj napeti zaradi ameriške uvedbe carin na aluminij in jeklo.

V skupini sedmih najrazvitejših industrijskih držav so Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija, Japonska in ZDA. Rusija se je skupini priključila leta 1997.
 

Komentarji: