Rusija: o volitvah in protestih

Udeležencem shodov v podporo Putinu plačujejo honorarje. Naslednji velik shod ruske opozicije bo 24. decembra.

Objavljeno
14. december 2011 19.31
Posodobljeno
15. december 2011 05.00
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – V Bruslju poteka vrhunsko zasedanje med Evropsko unijo in Rusijo, na katerem razpravljajo o gospodarstvu, energetiki, vizumski liberalizaciji in aktualnih mednarodnih temah, kakor sta Sirija in Iran.

Nedavnih ruskih parlamentarnih volitev in množičnih protestov uradno ni na urniku, vendar je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pripravljen na to, da bodo kakšno rekli tudi o ruskih notranjepolitičnih razmerah. Visoka predstavnica EU za skupno zunanjo politiko Catherine Ashton je svoj govor v evropskem parlamentu v Strasbourgu začela prav z volitvami v dumo. »Seveda bomo izrazili pomisleke. Nesodelovanje opozicijskih strank bomo navedli kot glavno pomanjkljivost,« je poudarila in sklenila v pozitivnih tonih: »Demonstracije, ki so v Rusiji potekale konec tedna, so bile mirne, ustrezno pa so ravnale tudi oblasti.«

»Nekateri so v Moskvi in drugih mestih izrazili nestrinjanje z volitvami in oblastjo, na ulicah pa so bili tudi Putinovi privrženci, kar je prav tako izraz demokracije. Ruska zakonodaja o protestih, demonstracijah in shodih se ne razlikuje od evropske,« je poudaril ruski veleposlanik pri Evropski uniji Vladimir Čižov.

Na dan ruske ustave 12. decembra se je na Manežnem trgu v središču Moskve dejansko zbralo okoli 5000 privržencev vladajoče stranke Enotna Rusija in premiera Vladimirja Putina, državne televizijske postaje pa so poročale o kar 25.000 udeležencih. Pod naslovom Resnica o mitingu Enotne Rusije na Manežnem trgu se je na YouTubu mogoče prepričati, da udeleženci za sodelovanje prejemajo honorarje. »Stala sem z zvezkom v rokah in delala zapiske. Prišli so k meni in me vprašali, ali jaz dajem denar,« je katalonska novinarska kolegica Natalia Boronat postala priča sporni praksi. »Na lastne oči sem videl, da Enotna Rusija udeležencem plačuje od 300 do 900 rubljev (sedem do 21 evrov). Na Blatnem trgu so ljudje vzklikali gesla iz srca. Ozračje je bila podobno tistemu na protestih v 90. letih. Kar se je dogajalo na Manežnem trgu, je kratko malo sramota,« je bil kritičen odvetnik Anatolij Monohin.

Naslednji velik shod ruske opozicije bo 24. decembra, na predvečer 20. obletnice razpada Sovjetske zveze. Potekal bo na trgu Akademika Saharova.