Rusija ob dnevu zmage razkazuje vojaško moč

Rusija je ob 68. obletnici zmage v drugi svetovni vojni na moskovskem Rdečem trgu uprizorila tradicionalno vojaško parado.

Objavljeno
09. maj 2013 16.07
RUSSIA-POLITICS-HISTORY-WWII
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Moskva − V Moskvi so ob današnji 68. obletnici zmage nad Nemčijo v drugi svetovni vojni pripravili že tradicionalno vojaško parado. Prek Rdečega trga, ki so ga preletela vojaška letala, se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tako sprehodilo okoli 11.000 vojakov, čezenj pa so zapeljali tudi težki tanki in oklepniki.

Parade ob dnevu zmage v Rusiji je uvedel že nekdanji sovjetski voditelj Josip Stalin, še največ pozornosti pa jim namenjajo pod vodstvom predsednika Vladimirja Putina. V času njegove 13-letne vladavine so se namreč močno razširile. Zdaj tako na njih prikažejo tudi težke medcelinske rakete in bombnike Tu-95, ki lahko z lahkoto dosežejo obale ZDA.

Ruski predsednik je v svojem današnjem govoru na paradi drugo svetovno vojno izpostavil kot nenehen opomin na grozote vojne ter poudaril pomen Rusije pri ohranjanju miru in preprečevanju novih konfliktov, piše ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

»Vedno se bomo spominjali, da je bila še posebej Rusija tista, ki je spodkopala odvratne, krvave, nadute načrte nacistov in jim je preprečila, da bi zavladali svetu,« je dejal Putin.

»Spominjamo se, kaj pomeni tragedija vojne, in storili bomo vse, vse kar lahko, da bomo zagotovili, da ne bo nihče nikoli sprožil nove, da ne bo nihče ogrozil naših otrok, naših domov, naše dežele,« je dejal in dodal, da bo Rusija storila vse za okrepitev globalne varnosti.

Proslave ob dnevu zmage so sicer pripravili tudi v drugih ruskih mestih.