Rusija od A do Ž: Ali je Snowden v letalu?

Na letu na Kubo kar 30 ruskih in tujih novinarjev, ki so ostali z dolgim nosom.

Objavljeno
24. junij 2013 16.42
RUSSIA-SECURITY-INTELLIGENCE-SNOWDEN-ECUADOR-US
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Razvpiti Edward Snowden je v nedeljo menda priletel v Moskvo, od tukaj pa naj bi pot nadaljeval naprej proti Kubi, Venezueli in nato Ekvadorju, kjer je menda zaprosil za politično zatočišče. Anonimni predstavnik Aeroflota je celo razkril, da naj bi danes na njihovem letu SU150 poletel naprej v Havano, na omenjeni let pa se je skupaj s pravno svetovalko Wikileaksa menda prijavil že v Hongkongu.

Ruski in tuji dopisniki so odbrzeli na moskovsko letališče Šeremetjevo, kjer je v nedeljo dopoldne menda res pristalo letalo s Snowdenom na krovu. Na ponedeljkov let naj bi počakal v tranzitni coni letališča, kjer ga ni videl nihče. Novinarji so se morali zadovoljiti s posnetki diplomatskih vozil ekvadorskega veleposlanika, s katerim naj bi se Snowden srečal kar na letališki »nikogaršnji zemlji« in mu predal prošnjo za politični azil. Novinarji niso uspeli potrditi niti tega srečanja.

V upanju, da bodo na krovu letala vendarle dobili priložnost za srečanje na štiri oči s Snowdenom, je kakih 30. predstavnikov sedme sile kot v transu kupilo letalsko karto za let SU150 v Havano. Na Kubo so poleteli brez njega, kar je na družbenih omrežjih sprožilo vrsto šal na novinarski račun. »30 idiotov na krovu letala. Na Kubo! Na Kubo!« je bil sarkastičen ruski novinarski kolega.

Po bitki je lahko biti general, zato naj kar takoj priznam, da sem svojim novinarskim kolegom kar malo zavidala, ko so preko twiterja ponosno objavljali fotografije pred vkrcanjem na letalo za Havano. Moja zavist je bila odveč.

»Pozdravljam vse novinarske kolege, ki so se vkrcali na letalo za Havano in jim ne bo treba delati, saj Snowdena ni na letalu,« je zapisala nemška novinarska kolegica. Nesporno prvo mesto si je prislužila naslednja šala: »Snowden je na poti na Kubo, vendar ne na Aeroflotovem letalu za Havano, ampak na ameriškem letalu Airforce na poti v Guantanamo«. Včasih je dobro biti predstavnik medija, ki si ne more privoščiti, da bi svojo novinarko na Kubo poslal samo zato, ker bo na letalu morebiti tudi Snowden.

Pravzaprav moraš biti precej naiven, da verjameš anonimnemu Aeroflotovemu viru in na njegovi podlagi kupiš letalsko karto za Kubo. Medijske hiše v tekmi s konkurenco očitno izgubljajo zdrav razum. Bi bili organizatorji pobega trenutno najbolj zaželenega Američana dejansko tako šlampasti, da bi izdali točno številko njegovega leta na Kubo, s čimer bi tvegali, da ga Američani prizemljijo med letom čez ameriški zračni prostor? Malo verjetno.

Prej se mi zdi, da je vse skupaj spretna dimna zavesa, s katero so organizatorji njegovega pobega preusmerili pozornost in v tem času Snowdena že spravili na varno. Morda to pomeni, da je ostal kar v Rusiji, pa čeprav ga niti en potnik na letu iz Hongkonga v Moskvo ni prepoznal. Je sploh priletel v Rusijo, ki je kljub zanikanju oblasti v omenjenem pobegu zagotovo igrala pomembno vlogo. Vsaj zaenkrat je vse skupaj videti kot izjemno uspešna strategija, ki se je ne bi sramoval niti izraelski Mosad.

Pomembno vlogo v vsem skupaj smo nehote odigrali tudi novinarji, ki nam v tej zgodbi ne preostane drugega kot da slepo slepo zaupamo anonimnim virom, kar je v dobi instant novinarstva prej pravilo kot izjema. Če ne drugega je Snowdenov pobeg razgalil slabosti tovrstne prakse.

Vsem kolegom, ki so z dolgim nosom poleteli na Kubo, želim nadvse prijeten oddih!