Rusija potrdila dobave orožja Siriji in Maliju

Rusija še vedno dobavlja vojaško opremo sirskemu režimu, posluje pa tudi z malijsko vlado.

Objavljeno
13. februar 2013 14.20
MALI-CONFLICT-BOMB
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Moskva − Rusija še vedno dobavlja vojaško opremo, vključno s sistemi protiletalske obrambe, sirskemu režimu, je danes potrdila ruska agencija za izvoz orožja. Sporočila je tudi, da so malijski vladi dobavili orožje za boj z islamističnimi uporniki, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Nadaljujemo z izpolnjevanjem obveznosti iz pogodb za dobavo vojaške opreme Siriji,« je dejal direktor družbe Rosoboroneksport Anatolij Isajkin.

Pojasnil je, da dobave vključujejo sisteme protiletalske obrambe, ne pa tudi naprednih raket vrste iskander ali letal, piše STA.

Odločno je zanikal navedbe, da Rusija načrtuje prodajo bojnih letal MiG29-M Damasku, imajo pa, kot je povedal, dogovor glede šolskih letal Yak-130.

Isajkin je še pojasnil, da je Sirija na seznamu držav, ki nabavljajo orožje v Rusiji, na 13. oziroma 14. mestu glede na obseg nabav.

Ruski predstavnik pa je razkril tudi, da poslujejo z malijsko vlado, dodaja STA. Kot je povedal, so ji pred komaj dvema tednoma poslali pošiljko lahkega orožja, dogovarjajo pa se že o novih poslih, sicer manjšega obsega. Kot je zatrdil, gre za popolnoma legalne dobave.