Rusija: več deset tisoč ljudi za pravične volitve

V Moskvi se je zbralo okrog 50.000 ljudi, še tisoče se jih lokaciji shoda približuje. Povod so domnevne volilne prevare.

Objavljeno
10. december 2011 08.21
Posodobljeno
10. december 2011 08.47
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Moskva − Privrženci ruske opozicije, nezadovoljne z izvedbo nedeljskih parlamentarnih volitev, ki so jih po njihovem mnenju zaznamovale poneverbe in prevare, so se množično odzvali pozivu na ulice. Po pisanju tujih medijev gre za največje proteste po padcu Sovjetske zveze.

V Moskvi se je ob začetku protesta zbralo med 15.000 in 20.000 ljudi, še tisoče pa se jih lokaciji shoda približuje. Trenutno jih je v Moskvi okrog 50.000. O protestnih shodih poročajo tudi iz Sankt Peterburga.

Organizatorji so protestnikom naročili, naj prinesejo balone, cvetje in bele trakove − simbol protestnega gibanja, ki zahteva ponovitev volitev in svobodo za vse, ki so jih policijske sile aretirale na protestih v zadnjih dneh.

Sorazmerno močna je tudi prisotnost policije − ulice ruske prestolnice namreč varuje več kot 50.000 policistov.

Kot poroča Delova dopisnica iz Moskve Polona Frelih, sta ruska opozicija in moskovska mestna oblast dosegli kompromis, po katerem lahko danes na Blatnem trgu v Moskvi protestira 30.000 ljudi. Dogovor je sicer povzročil razkol v opoziciji, saj je ta hotela protestirati na Trgu revolucije v samem središču Moskve, le lučaj od simbolov ruske oblasti, vendar je oblast na tej lokaciji dovolila samo 300 udeležencev. Stokrat več protestnikov so dovolili šele, ko so organizatorji privolili v alternativno lokacijo na drugi strani reke Moskve, ki je za oblast precej manjše tveganje.

Predstavniki neregistrirane opozicijske stranke Leva fronta so že napovedali, da se bodo dogovoru navkljub napotili na Trg revolucije, in oblasti so jim celo zagotovile, da jim bodo omogočile neoviran prehod na drugo lokacijo. Obstaja pa precejšnja možnost, da bodo stvari ušle z vajeti, dodaja Delova dopisnica.

Prvi na ulice na vzhodu države in v Sibiriji

Več sto protestnikov, večinoma privržencev komunistične stranke in lokalne opozicijske skupine Tiger, se je davi zbralo v mestu Vladivostok. Sprehodili so se vzdolž pristanišča, v katerem je zasidranih kar nekaj vojaških ladij ruske pacifiške flote, vzklikali »Putin je gnida«, nekateri pa so nosili plakate z napisi »Podgane morajo oditi«. Policija je proteste budno spremljala, a aretirala ni nikogar. Je pa policija posredovala v mestu Habarovsk, kjer so po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax aretirali okoli 60 ljudi.

Protesti so že potekali tudi v mestu Krasnojarsk v Sibiriji, kjer se je zbralo okoli 3500 ljudi; v mestu Tomsk, kjer jih je bilo okoli 500 in v mestu Barnaul, kjer se je zbralo okoli tisoč ljudi.