Rusija poziva Zahod, naj prepreči katastrofo v Ukrajini

Slavjansk je eno od središč spopadov med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko. O spopadih poročajo tudi danes.

Objavljeno
29. maj 2014 13.40
Posodobljeno
29. maj 2014 13.52
Ukraine
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Nekaj dni po krvavih spopadih v mestu Doneck na vzhodu Ukrajine o srditih spopadih poročajo še iz Slavjanska, kjer so proruski separatisti sestrelili ukrajinski vojaški helikopter. Zaradi zaostrovanja razmer je Rusija  pozvala Zahod, naj s svojim vplivom na Kijev prepreči »padec Ukrajine v nacionalno katastrofo«.

»Še enkrat bomo ponovili: mednarodna skupnost od Kijeva pričakuje, da nemudoma preneha z vojnimi operacijami na vzhodu države in umakne svoje sile,« je po navedbah tiskovne agencije Itar Tass sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Kot so dodali, brez tega miru v Ukrajini ni mogoče doseči.

V Moskvi so ob tem izrazili globoko zaskrbljenost zaradi dodatnega zaostrovanja razmer na vzhodu Ukrajine. Oblasti v Kijevu so obtožili, da s topništvom in letalstvom bombardirajo mesta in civilne cilje ter da vojaška operacija povzroča bolečino in trpljenje miroljubnim državljanom.

»Od oblasti v Kijevu znova zahtevamo, da naredijo konec bratomorni vojni in začno resničen nacionalni dialog z vsemi političnimi silami in predstavniki regij,« so še dodali.

Blizu Slavjanska sestrelili helikopter ukrajinske vojske

V strmoglavljenju helikopterja ukrajinske vojske, ki so ga sestrelili separatisti, je po podatkih odhajajočega ukrajinskega začasnega predsednika Oleksandra Turčinova umrlo 14 članov posadke, med njimi tudi general Volodimir Kulčickij.

Mesto Slavjansk je zadnje tedne eno od središč spopadov med proruskimi separatisti, ki zahtevajo več avtonomije ali celo odcepitev od Kijeva in priključitev Moskvi, in ukrajinsko vojsko, ki na vzhodu države že več tednov izvaja tako imenovano »protiteroristično operacijo« s katero hoče znova prevzeti nadzor. V mestu se skraj vsak dan vrstijo spopadi, tarča bombnih napadov pa so bila že tudi stanovanjska naselja, zaradi česar so nekateri iz mesta že pobegnili.

Poleg tega prav v Slavjansku separatisti od ponedeljka zadržujejo štiri opazovalce Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) iz Turčije, Švice, Estonije in Danske. Eden od vodij separatistov in samooklicani župan Slavjanska Vjačeslav Ponomarjev je danes sporočil, da so opazovalci na varnem in da jih bodo po tem, ko »z njimi opravijo«, izpustili na prostost. Kdaj se bo to zgodilo, ni pojasnil.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi je svoje opazovalce v državo napotila po marčnem referendumu o neodvisnosti Krima in ruski priključitvi polotoka. Opazovalci so spremljali tudi izvedbo nedeljskih predsedniških volitev, na katerih je prepričljivo zmagal čokoladni baron Petro Porošenko. Ta obljublja, da se bo s separatisti z vzhoda države pogovarjal o miroljubni rešitvi krize, po drugi strani pa namerava nadaljevati tudi protiteroristično operacijo. Spopadi so doslej terjali že na desetine, celo stotine žrtev, eni najbolj krvavih pa so izbruhnili v ponedeljek na letališču v Donecku, ko je umrlo približno sto separatistov.

Oblasti v Kijevu separatistične težnje na vzhodu Ukrajine obsojajo in jih označujejo za delo teroristov, katerih cilj je uničiti državo. Del krivde za razmere pripisujejo tudi Rusiji, ki pa obtožbe zavrača in trdi, da na upornike ne more vplivati. Kljub temu nekateri mediji poročajo, da se na strani proruskih separatistov v Ukrajini borijo tudi ruski borci in celo kadirovci iz čečenskega bataljona Vostok, čeprav je čečenski voditelj Ramzan Kadirov te navedbe že včeraj zavrnil.