Rusijo in Ukrajino zajelo »stoletno snežno neurje«

Rusija in Ukrajina sta se znašli v primežu najhujšega snežnega viharja v zadnjih desetletjih.

Objavljeno
25. marec 2013 09.44
Posodobljeno
25. marec 2013 10.00
UKRAINE/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva, Kijev − Polarni mraz, pred katerim v teh dneh svarijo slovenski vremenoslovci, se ne zadržuje le nad našimi kraji, ampak je pretekli konec tedna znova zajel tudi Rusijo in Ukrajino. Državi sta se namreč po poročanju nemške tiskovne agencije dpa znašli v primežu najhujšega snežnega viharja v zadnjih desetletjih.

Ukrajino je močno sneženje, zaradi katerega so bile pristojne oblasti prisiljene odpovedati številne polete in vlake, v več kot 600 mestih in vaseh pa so zabeležili izpade elektrike, zajelo že v petek. Državo je v zadnjih dveh dneh po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pokrilo toliko snega, kot ga običajno zapade v celem mesecu. Cestnim službam je na pomoč pri odstranjevanju snega priskočila vojska s svojimi oklepniki, na katere so namestili snežne pluge. Poleg tega so oblasti zaposlene v javnem sektorju danes razglasile dela prost dan, zasebni sektor pa pozvale, naj ravna enako.

Nepričakovano sneženje, zaradi katerega so v ukrajinski prestolnici Kijev razglasili tudi izredne razmere, pa je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass v soboto zvečer doseglo tudi Moskvo. Temperature so se ponoči spustile na okoli 25 stopinj Celzija pod ledišče, v 24 urah pa je v Moskvi zapadlo najmanj 20 centimetrov snega, kar je na cestah povzročilo pravi kaos.

Po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti je na delu trenutno več kot 15.000 enot specializiranih vozil za pluženje snega in 36.000 delavcev. Poleg tega so mnogi v pripravljenosti, saj meteorologi svarijo, da se bo močno sneženje, ki je za ta letni čas povsem neobičajno, nadaljevalo še najmanj danes, po napovedih nekaterih pa še ves teden. Po navedbah dpa bi lahko na koncu zapadlo toliko snega, kot so ga nazadnje namerili pred 50 leti.