Ruska opozicija z novim vodstvom v nov boj

Za 45-članski koordinacijski svet ruske opozicije se je potegovalo 200 kandidatov.

Objavljeno
23. oktober 2012 10.42
Posodobljeno
23. oktober 2012 11.25
Russia Opposition
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Moskva - Na tridnevnem glasovanju so volivci, nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina, izbrali vodstvo ruske opozicije, ki se bo po organizaciji množičnih protivladnih protestnih shodov zdaj posvetila tudi političnemu programu.

Svoj klik je na volitvah, ki so potekale pred spleta, po besedah vodje volilne komisije Leonida Volkova oddalo več kot 81.000 ljudi. Za 45-članski koordinacijski svet nesistemske opozicije se je potegovaleo 200 kandidatov.

Največ glasov je po pisanju BBC prejel priljubljeni obraz ruskega aktivističnega gibanja in bloger Aleksej Navalni. Pred glasovanjem je povedal, da bodo volitve pokazale, »kateri ljudje, katere metode in katera ideologija imajo največ podpore«.

V koordinacijski svet so se med drugim uvrstili televizijska voditeljica in aktivistka Ksenija Sobčak, voditelj Leve fronte Sergej Udalcov, ki mu zaradi obtožbe o organizaciji protestov grozi deset deset let zapora, in opozicijski politik Boris Nemcov.

Medtem ko je ruska oblast glasovanje uradno ignorirala, posamična obračunavanja z opozicijskimi kandidati v medijih, ki so blizu Putinu, in kibernetični napadi na spletno stran, preko katere je potekalo glasovanje, po pisanju BBC nakazujejo, da podporniki Kremlja vendarle niso povsem indiferentni.