Ruska vojska začela obsežne letalske vaje

Nemčija je medtem sporočila, da se zaradi sankcij odpoveduje več kot sto milijonskemu vojaškemu poslu z Rusijo.

Objavljeno
04. avgust 2014 15.13
UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS-MILITARY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Moskva − Ruska vojska je v času največjih napetosti v odnosih z Zahodom po koncu hladne vojne danes začela obsežne letalske vaje, v katerih po navedbah Moskve sodeluje več kot sto vojaških letal, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal tiskovni predstavnik ruskega vojaškega letalstva, na vajah v treh ruskih vojaških okrožjih sodelujejo različna vojaška letala in helikopterji. Gre za prve vojaške vaje takšnega obsega.

Med drugim naj bi na vadbišču v Ašuluku ob Kaspijskem morju izvajali vaje uničenja ciljev v zraku in na tleh, urili pa naj bi se tudi v polnjenju letal z gorivom med letom. Preverili naj bi tudi delovanje sistemov protiraketne obrambe, poročanje Interfaxa še povzema STA.

Nemčija odpovedala vojaški posel z Rusijo

Nemčija je v okviru sankcij, ki jih je zaradi krize v Ukrajini prejšnji teden proti Rusiji sprejela EU, odpovedala gradnjo vadbišča za rusko vojsko. Več kot stomilijonski posel sta sklenila ruska vojska in nemški koncern Rheinmetall, poroča STA.

Nemško ministrstvo za gospodarstvo je danes potrdilo pisanje nemškega časnika Süddeutsche Zeitung, po katerem je sedanja vlada v okviru sankcij umaknila dovoljenje Rheinmetallu za gradnjo vadbišča v ruskem Mulinu, kjer naj bi se na leto urilo do 30.000 vojakov in ki naj bi ga odprli letos. Podjetje je dovoljenje za 120 milijonov evrov vreden posel dobilo v času prejšnje nemške vlade, nemški minister za gospodarstvo pa je marca začasno zamrznil gradnjo vadbišča v odgovor na rusko priključitev polotoka Krim.

EU je prejšnji teden okrepila sankcije proti Rusiji zaradi podpore proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine in prvič uvedla tudi gospodarske sankcije. Med ukrepi so omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte, medtem ko je plinski sektor izvzet, poroča STA.