Ruski azil žvižgaču razjezil ZDA

Zaradi usode Edwarda Snowdna se v Združenih državah vrstijo pozivi k bojkotu ruskih izdelkov.

Objavljeno
02. avgust 2013 14.56
reu was810_iraq_usa__0110_03
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Odločitev Rusije, da podeli enoletni politični azil ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, je razjezila ameriške uradnike in politike. Številnim napovedim nove ledene dobe v odnosih med državama se je posredno pridružila Bela hiša, ko je izrazila dvom o napovedanem septembrskem srečanju predsednikov.

»Zelo smo razočarani, da se je Ruska federacija odločila za takšen ukrep,« je komaj zadrževano jezo Bele hiše izrazil njen tiskovni predstavnik Jay Carney. Po njegovih besedah v administraciji zdaj ocenjujejo, kakšna bi bila korist od srečanja Baracka Obame in Vladimirja Putina ob robu septembrskega zasedanja skupine dvajsetih največjih gospodarstev G20. »Odločitev ruske vlade je spodkopala dolgoletno varnostno sodelovanje, ki je bilo po bombnem napadu na bostonskem maratonu v razmahu,« je dodal.

Ameriški politiki so bili precej manj diplomatski. »Rusija nas je zabodla v hrbet. Vsak dan, ko se Snowden lahko prosto sprehaja, je nov obrat noža,« je dejal demokratski senator Charles Schumer. Njegov republikanski kolega John McCain je pozval, naj Združene države temeljito razmislijo o svojem odnosu s Putinovo Rusijo: »Dejanje je sramotno in namerno spravljanje ZDA v zadrego. To je klofuta vsem Američanom.«

Po besedah Andrewa Kuchinsa z washingtonskega Središča za strateške in mednarodne študije sedanji razvoj dogodkov ni nujno slab za ZDA. Te bi s Snowdnom zunaj letališča lahko vzpostavile stik in ga poskusile prepričati, naj se vrne in sprejme sojenje. Kuchins meni, da bodo podobno počeli tudi Rusi, saj verjame, da so obveščevalci presneli Snowdnove podatke o delu ameriških kolegov, zdaj pa nočejo, da bi z njegovim odhodom v še katero državo to vedenje postalo preveč razširjeno.