Ruski mediji zgledno čez prvi resen preizkus

Nad kletvice v medijih: zakon je začel veljati na dan, ko je gola aktivistka gibanja Femen zmotila Putina in Merklovo.

Objavljeno
08. april 2013 22.14
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, ki uporabo kletvic in obscenih besed v medijih kaznuje z denarno kaznijo, predvideva pa tudi zaplembo časopisov ali revij ter radijske ali televizijske opreme.

Zakon je povsem po naključju začel veljati prav na dan, ko je gola aktivistka gibanja Femen na industrijskem sejmu v Hannovru z obscenostmi zmotila srečanje med Putinom in nemško kanclerko Angelo Merkel. Putin v nasprotju z Merklovo med nepričakovanim srečanjem z napol golim dekletom ni bil videti nič kaj šokiran. Pravzaprav na fotografiji deluje precej navdušeno, kar je potrdil tudi s svojim prvim komentarjem. »Všeč mi je bilo,« je poudaril in dodal, da bo akcija nedvomno pripomogla k promociji sejma v Hannovru. »O politiki je sicer bolje razpravljati oblečen,« se je duhovito izvil iz neprijetne situacije.

Njegovemu leporečju je sledil oster odziv Kremlja, kjer so nemške pristojne organe pozvali, naj kaznuje tri gole protestnice, ki so na vse grlo kričale, da je Putin diktator. »To je navadno huliganstvo, ki se je na žalost razširilo po vsem svetu. Treba jih je kaznovati,« se je zavzel Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Ruski mediji so brez izjeme poročali o »golem presenečenju« v Hannovru, vendar so s hrbta dekleta zaradi novega zakona odstranili sočno kletvico »Pojdi v k...c, Putin«. Če tega ne bi storili, bi medijske hiše plačale kazen v višini 6300 dolarjev, kakor določa amandma k zakonu o medijih, v skladu s katerim bodo morali medijski delavci po novem cenzurirati celo internetne komentarje, kar je po mnenju poznavalcev nemogoče. V skladu z zadnjo javnomnenjsko raziskavo kar 83 odstotkov Rusov podpira zakon o kazni za uporabo kletvic v medijih.

»Zakon pomeni smrtno kazen za množične medije. Če bo nekdo rekel nekaj nevljudnega in bomo o tem poročali, nas bodo prvič opozorili, drugič pa zaprli,« je kritičen sekretar Ruske novinarske zveze Ašot Djazojan. Ker medijev nihče ni seznanil s seznamom prepovedanih besed, o katerih bodo odločali lingvistični strokovnjaki, se bojijo, da bodo zakon zlorabljali za discipliniranje do oblasti kritičnih medijev. »Imamo zakon, ki predvideva kazen za uporabo kletvic na javnih mestih, ne pa tudi v množičnih medijih. Tudi te je treba obravnavati kot del javnega prostora,« pojasnjuje soavtor zakona Sergej Železnjak iz vladajoče stranke Enotna Rusija. »Naše otroke je treba zaščititi pred potokom kletvic v množičnih medijih,« se je na najmlajše skliceval njegov kolega Vladimir Ponevežski.

Ruska vlada je zakon ocenila negativno, češ da gre za podvajanje z zakonom o zaščiti otrok pred škodljivo informacijo, ki so ga v Rusiji sprejeli novembra lani. V skladu z njim morajo spletni časopisi natančno opredeliti starost občinstva in omejiti informacije, ki propagirajo samomor, mamila, droge, alkohol, tobak, prostitucijo, pornografijo in druge za otroke škodljive vsebine. Ruska agencija za nadzor nad mediji Roskomnadzor je pred tednom dni na facebook, twitter in youtube naslovila prošnjo za odstranitev spornega materiala. S facebooka je bila odstranjena skupina z naslovom Klub samomorilcev, kjer naj bi promovirali samomor, s twitterja so odstranili čivke z domnevno promocijo samomora in ilegalnih drog, pri youtubu pa so se uprli.

Vložili so tožbo proti zakonu, na podlagi katerega so od njih zahtevali, da zablokirajo dostop do videoposnetka z naslovom Kako si prerezati žile, na katerem najstnica simulira rezanje zapestja in tako po mnenju ruskih uradnikov glorificira samomor. »Odličitev ruskega varuha potrošnikov izpodbijamo na podlagi argumenta, da je namen posnetka izključno zabava gledalcev,« so sporočili iz Googla, ki je lastnik YouTuba. Spletno cenzuro izvajajo v kar 40 državah, najostreje na Kitajskem ter v Iranu, v Severni Koreji pa so internet prepovedali v celoti.