Ruski protestniki obsojeni

Sodišče je sedem moških in eno žensko spoznalo za krive spodbujanja nasilja na množičnih nemirih maja 2012 v Moskvi.

Objavljeno
21. februar 2014 18.05
RUSSIA-TRIAL-VERDICT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Moskva -Sodišče v ruski prestolnici Moskva je danes osem ljudi spoznalo za krive spodbujanja k nasilnim izgredom na protivladnih protestih pred skoraj dvema letoma. Kazni jim še ni izreklo, grozi pa jim od pet do šest let v kazenski koloniji, poroča STA.

Sodišče je sedem moških in eno žensko spoznalo za krive spodbujanja nasilja na množičnih nemirih in napadov na policiste 6. maja 2012 v Moskvi. Kazni bodo predvidoma izrečene v ponedeljek.

Pred sodiščem je sicer protestiralo okoli tisoč ljudi, med njimi več opozicijskih voditeljev, ki so zahtevali oprostitev obtoženih. Pri tem jih je bilo po navedbah policije kakih 200 aretiranih. Protestniki so med drugim vzklikali »Svoboda za politične zapornike«, »Svoboda za heroje« in »Sramota«.

Sojenje udeležencem protestov na moskovskem trgu Bolotnaja 6. maja 2012 se je začelo junija lani. Borci za človekove pravice trdijo, da so nasilje sprožili policisti, primer pa so označili za politično motiviranega.

Obramba je trdila, da dokazi, uporabljeni v primeru, ne dokazujejo uporabe nasilja proti policistom. Borci za človekove pravice pa so policijo obtožili pretirane uporabe sile. Kritični so tudi do predlaganih zapornih kazni, ki so po njihovem povsem nesorazmerne.

V sorodnem postopku so eno osebo že obsodili na štiri leta in pol zapora, drugo pa poslali na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico. Še štirje ljudje so bili v skladu s splošno amnestijo prejšnji mesec izpuščeni, ker jih je obtožnica bremenila zgolj sodelovanja v množičnih nemirih.

Primer, v javnosti poznan kot »primer Bolotnaja«, velja za simbol zatiranja protestov s strani ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča STA.