Rusko oblast je zajela panika, manjkajo samo še tanki!

Povolilnih demonstracij se je udeležilo od 7000 do 10.000 protestnikov, varnostne službe v pripravljenosti.

Objavljeno
06. december 2011 18.32
Posodobljeno
06. december 2011 20.00
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - Središče Moskve je bilo v ponedeljek zvečer zaprto območje in vstop na Rdeči trg je preprečevalo več deset pripadnikov posebnih policijskih enot Omon in notranje vojske. Danes so njihovo število povečali na 4000.

»Varnostne službe so v stanju pripravljenosti. Njihov edini cilj je zagotoviti varnost državljanov,« je pojasnil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Vasilij Pančenkov. V središče mesta se je pomikala kolona vojaških tovornjakov, od zgodnjega jutra so odmevale sirene, zaradi česar je prevladal občutek izrednega stanja.

Rusko glavno mesto se je na povolilni ponedeljek zbudilo v sončen, za december neobičajno topel dan s temperaturami do 7 stopinj Celzija. Prevesil se je v deževen večer, kar pa ni ustavilo nasprotnikov vladajoče stranke Enotna Rusija in njenega de facto voditelja Vladimirja Putina. Na Čistih Prudah ga je s piščalkami izžvižgalo od 7000 do 10.000 protestnikov.

Opozicijski shod, ki je bil eden redkih, za katerega so oblasti dale dovoljenje, je po številčnosti presenetil celo organizatorje iz gibanja Solidarnost. »Vse skupaj me spominja na srednji vek,« je eden od udeležencev tarnal v dolgi koloni, ki je nastala pred policijskim detektorjem. »Bolj me spominja na 90. leta in vrste pred trgovinami. Vredno je čakati, saj se bom pozneje lahko pohvalil, da sem bil na prvem shodu, ki je pomenil začetek konca Vladimirja Putina,« smo na uho ujeli naključni klepet.

»V 90. letih žal nismo znali izkoristiti svobode, v zadnjih letih pa je Rusija dobila civilno družbo. Nič za to, če smo za to potrebovali deset let stagnacije. Civilna družba je zdaj dejstvo in ne bo izginila. V Moskvi še nisem bil priča takšni enotnosti in odločenosti,« je na odru poudaril znani pisatelj in televizijski voditelj Dmitrij Bikov. Razgreto množico so spodbujali še novinar Viktor Šenderovič, kritik rock glasbe Artjom Troicki, voditelja neregistriranih opozicijskih strank Parnas in Leva fronta Boris Nemcov in Ilija Jašin ter Aleksej Navalni, priljubljeni bloger, ki je najbolj zaslužen, da se je shoda udeležilo tako veliko število ljudi. Doslej so shodi opozicijskega gibanja Solidarnost v najboljšem primeru pritegnili 500 ljudi.

»Najbolj pomemben rezultat shoda je, da so prišli tudi ljudje, ki se protestov običajno ne udeležujejo,« je na LiveJournalu ocenil uporabnik drugoj (drugi).

Večina tistih, ki so kričali »Sramota«, »Putina v zapor« in »Rusija brez Putina«, so bili mladi ljudje. Mnogi od njih so v znamenje protesta na nedeljskih volitvah glasovali za komuniste, med njimi je bil tudi 19-letni Ilija, študent Moskovske državne univerze (MGU): »Vsa država je glasovala proti Enotni Rusiji, a so rezultate ponaredili. Danes je bilo nujno priti na shod in pofu ... Putinu in pofu ... stranki pokazati, da obstajamo.«

Državne televizijske postaje in časopisi o shodu niso poročali, so mu pa veliko pozornost namenili na kritičnem radiu Eho Moskvi. »Mladi so množično podprli komuniste zato, ker se ti v svojem programu zavzemajo za vrednote, čeprav ni nujno, da te vrednote tudi podpirajo. Dovolj imajo tistih, ki jim nekaj pomeni samo keš,« je urednik Nove Gazete Dmitrij Muratov ocenil na okrogli mizi, na kateri sta sodelovala tudi zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov in Lilija Ševcova iz moskovske ustanove Carnegie.

Priprtih 400 protestnikov

Med njihovim razglabljanjem so se najbolj razgreti udeleženci shoda poskušali prebiti do Rdečega trga, a so jih varnostne službe ustavile že na Lubjanki, kjer je sedež tajne službe FSB. Priprli so 400 ljudi, med njimi tudi Navalnega in Jašina. Zaradi neupoštevanja policijskih ukazov jim grozi 15-dnevna zaporna kazen. Drugi so se razšli, njihova od dežja in blata umazana oblačila in obutev pa so izdajali, kje so preživeli večer.

»Jasno je, kje ste bili,« me je v metroju od nog do glave premeril gospod v obleki, ki se je predstavil za visokega uslužbenca dume in anonimnega udeleženca protestnega shoda. »Za udeležbo sem se odločil, ker hočem imeti čisto vest. Jasno mi je, kaj se dogaja pri nas,« je povedal gospod, ki bi bil kaj lahko tudi pripadnik tajne službe. »Oblast je zajela panika. Policija in notranja vojska sta v pripravljenosti. Manjkajo samo še tanki!« me je naslednji dan obvestil po elektronski pošti.

V odgovor na največji protestni shod v Putinovi politični karieri je v torek zvečer na Trgu zmagoslavja rajalo nekaj tisoč njegovih privržencev iz prokremeljskega mladinskega gibanja Naši, ki so znani tudi kot Putinovi »psi čuvaji«. Z vso silo so tolkli na bobne in vzklikali »Putin - zmaga«. Z vzkliki »Rusija brez Putina« se jim je postavilo po robu nekaj sto privržencev opozicije. Pripadniki posebnih policijskih enot, zaradi čelad imenovanih »kozmonavti«, so enega za drugim stlačili v policijske avtobuse. Drugi dan civilne nepokorščine so prijeli več kot 300 opozicijskih protestnikov in jih po podatkih spletnih portalov na policijskih avtobusih »zverinsko pretepali«.