S peresom proti talibom

Malala Jusafzai je blog o življenju v dolini Svat začela pisati z 11 leti. Objavljamo zbirko blogov in videov.

Objavljeno
20. november 2013 14.58
EU-PRIZE/MALALA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pakistanska deklica Malala Jusafzai je kljub svoji mladosti postala simbol upora proti skrajnežem in boja za izobraževanje deklic. Svojo zgodbo in tesnobno življenje v dolini Svat je svetu začela razkrivati leta 2009.

Novinarji britanske BBC so januarja 2009 v Pakistanu poskušali poiskati nekaj deklic, ki bi s svojimi besedami opisovale dogajanje v dolini, kjer so talibi za red skrbeli s šeriatskim pravom, dekliške šole pa ravnali s tlemi. V letu dni so porušili več kot 150 šol. Številni starši so v strahu pred maščevanjem sodelovanjem z BBC odklonili, ponudbo pa sta sprejela Ziaudin Jusafzai in njegova 11 letna hči.

Tri leta pozneje je deklica za svoje besede plačali visoko ceno.

Med drugim je v blogih, ki jih lahko v angleščini preberete na spletnem portalu BBC, zapisala:

3. januar 2009: »Mati mi je naredila zajtrk in odšla sem v šolo. Šla sem s strahom, saj so talibi vsem deklicam prepovedali šolanje. Pouka se je udeležilo le 11 učenk od 27«. Prestrašil jo je neznanec, ki je dejal »Ubil te bom«. Pospešila je hojo, ko se je ozrla, je videla, da je moški govoril po telefonu.

4. januar 2009: Dan pozneje je bil praznik, katerega je družina običajno preživljala v naravi in na piknikih. »Po kosilu smo hodili tudi na sprehode, a zdaj se vrnemo domov še pred sončnim zahodom.« Opravila je nekaj hišnih opravil in se nato igrala z bratom. »A moje srce bije hitreje, saj moram jutri v šolo«.

5. januar 2009: Na priporočilo šole se je odločila, da ne bo oblekla uniforme. »Odločila sem se, da oblečem najljubšo rožnato obleko. Tudi druge deklice v šoli so nosile barvita oblačila«. Šola jih je med jutranjim zborom obvestila, naj ne nosijo barvitih oblačil, saj jim talibi nasprotujejo.

7. januar: Družina odpotuje v Bunair, kjer preživijo počitnice. »Rada imam Bunair, zaradi vseh gora in bujnih travnikov. Tudi Svat je lep, a tam ni miru«.

9. januar: »Ker v petek ni pouka, sem se igrala vso popoldne. Na televiziji so poročali o eksploziji v Lahorju. Vprašala sem se 'zakaj se te eksplozije vedno zgodijo v Pakistanu'.«

14. januar: Dan pred zimskim počitnicami šola, za razliko od prejšnjih let, ni sporočila, kdaj se bo pouk znova začel. »Tokrat se deklice niso veselile počitnic, saj so vedele, da se ne bodo mogle vrniti, če bodo talibi uveljavili svojo prepoved.«

15. januar: »Noč je bila prežeta z zvoki obstreljevanja, zbudila sem se trikrat,« je zapisala. BBC je objavil njen prvi blog, pod psevdonimom'Gul Makai'. Njenemu očetu je nekdo prinesel kopijo njenega bloga. »Oče se je le nasmehnil, a ni smel povedati, da ga je napisala njegova hči«.