S spori na madžarski politični levici raste podpora Fideszu

Ferenc Gyurcsány je napadel partnerstvo med socialistično stranko in zavezništvom Skupaj 2014.

Objavljeno
06. november 2013 16.49
BELGIUM-EU-SUMMIT
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Budimpešta − Približno pol leta pred parlamentarnimi volitvami na Madžarskem se levi politični blok zapleta v nove spore, kar dodatno zmanjšuje opozicijske možnosti za zmago nad desnico premiera Viktorja Orbána.

»Fideszovim propagandistom ne bo treba izreči niti ene laži v dokaz, da levica ni sposobna voditi države,« je po novem sporu med opozicijskimi levimi strankami zapisal urednik liberalno usmerjenega tednika Magyar Narancs. Odnosi med voditelji levice so se znova zaostrili na protivladnem shodu na praznik 23. oktobra, ko se Madžari spominjajo začetka protisovjetske vstaje leta 1956.

Nekdanji premier Ferenc Gyurcsány­ je namreč v govoru napadel na novo oblikovano partnerstvo med socialistično stranko Attile Mesterhazyja in zavezništvom Skupaj 2014 nekdanjega nestrankarskega premiera Gordona Bajnaia, zaradi česar sta slednja v odzivu zapisala, da so pogajanja z Gyurcsányevo Demokratično koalicijo o morebitnem sodelovanju na volitvah dokončno prekinjena. S takšnimi spori si razdrobljena levica zmanjšuje že tako majhne možnosti za zmago nad desno stranko Fidesz premiera Viktorja Orbána.

Zadnja, oktobra opravljena javnomnenjska anketa namreč kaže, da se je priljubljenost Fidesza znova povečala, saj mu raziskava podjetja Median napoveduje podporo 36 odstotkov volivcev, medtem ko je bila ta sredi lanskega leta le 21–23-odstotna. Med že odločenimi volivci znaša podpora Fideszu kar 52 odstotkov, a je kar slaba polovica volivcev še neodločenih. »Če opozicija ne bo ustvarila enotne fronte, ne more pričakovati, da bo pritegnila množico neodločenih volivcev, ki bodo odločilni za morebitno zmago nad sedanjo vlado,« je zapisal komentator levega političnega tednika 168 óra.

Nastanek Madžarske Zore

Svoj shod je na praznični 23. oktober pripravila tudi vladna stran. Premier Orbán je v bojevitem, za kritike spornem govoru opozoril na zgodovinske dogodke, ko so Madžarsko izdali notranji sovražniki (kritika opozicije) in zunanji kolonizatorji (kritika Evropske unije), katerim so bili izdajalci zmeraj pripravljeni prodati državo. Znova je napovedal dokončen obračun s komunistično dediščino Madžarske. Orbán je privržence nagovoril pred razvrščenimi vojaki častne straže, opozicija pa je nato kritizirala njegov nastop, češ da je zlorabil državno slovesnost za strankarske interese in uprizoritev predvolilnega govora.

Avtorica do vlade kritičnega bloga Hungarian Spectrum Eva S. Balogh je zapisala, da je premier, ki bi moral biti predstavnik ljudstva, v govoru ljudem sporočil, da tisti, ki ne delijo njegovih pogledov, ne spadajo k madžarskemu narodu. Na skorajšnjih volitvah namerava nastopiti tudi nova nacionalistična stranka Madžarska Zora, po zgledu skrajne neonacistične stranke v Grčiji Zlata Zora. Vodja stranke András Kisgergely, nekdanji član radikalne desne stranke Jobbik, je povedal, da je stranka v postopku registracije, saj so na sodišče vložili zahtevane dokumente.

Viktor Orbán se je na premierski položaj drugič zavihtel leta 2010, ko je njegova desna stranka Fidesz na volitvah dobila več kot dve tretjini glasov, kar ji daje svobodo samostojnega vladanja in sprejemanja ustavnih sprememb. V tem času so na Madžarskem sprejeli vrsto spornih zakonov, ki so bili predmet ostre kritike v ­domovini in v EU.