Saleh in člani njegovega režima varni pred sodnim pregonom

Jemenska prehodna vlada je sprejela zakon, ki članom nekdanjega režima zagotavlja imuniteto za vseh 33 let vladavine.

Objavljeno
10. januar 2012 12.13
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Sana - Kot navaja Slovenska tiskovna agencija, je bila nedeljska odločitev prehodne vlade za mnoge presenečenje, saj so verjeli, da naj bi novembra sklenjen dogovor z Alijem Abdulahom Salehom o prenosu oblasti zagotavljal njemu in njegovi družini imuniteto le glede odgovornosti za nasilje nad protestniki, ne pa za celotno 33-letno vladavino in za vse, ki so v tem času z njim sodelovali.

Prehodna vlada je sporni zakon sprejela kljub množičnim protestom na ulicah, v okviru katerih so protestniki zahtevali, da se Saleha zaradi krvavega zatiranja 11-mesečnih protestov v državi postavi pred sodišče. Saleha obtožujejo, da je načrtno ubil več sto ljudi, tudi s pomočjo ostrostrelcev. Za nasilje naj bi bila odgovorna predvsem republikanska garda pod vodstvom Salehovega sina.

A nov zakon zdaj »predsedniku Aliju Abdulahu Salehu in vsem, ki so z njim sodelovali, tudi v civilnih, vojaških in varnostnih institucijah, zagotavlja pravno in sodno imuniteto za čas njegovega predsednikovanja«. Vlada narodne enotnosti, ki jo sestavlja enako število opozicijskih in lojalističnih ministrov, je zakon sprejela, kot so zatrdili, v skladu z novembrskim dogovorom o prenosu oblasti.

Ta dogovor je bil dosežen ob posredovanju arabskih sosed Jemna, pa tudi ZDA, Evropske unije in Združenih narodov. V skladu s tem dogovorom naj bi Saleh v zameno za imuniteto pred sodnim pregonom predal oblast svojemu namestniku Abedu Rabu Mansurju Hadiju 21. februarja, ko bodo izvedli formalne predsedniške volitve s Hadijem kot edinim kandidatom. Ta bo nato kot začasni predsednik Jemen vodil naslednji dve leti.

Zakon, ki ga je sprejela vlada, mora sicer potrditi še parlament, a je to po navedbah STA »zgolj formalnost«.