Samo v mesecu dni v Iraku več kot 1700 mrtvih

Med mrtvimi je skoraj 1200 civilistov. Število žrtev narašča vse od začetka ofenzive skrajne organizacije Islamska država.

Objavljeno
01. avgust 2014 17.08
IRAQ-UNREST-BAGHDAD
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bagdad − V napadih in spopadih v Iraku je julija življenje izgubilo več kot 1700 ljudi, več kot 2000 pa je bilo ranjenih. Med mrtvimi je skoraj 1200 civilistov, je danes sporočila misija Združenih narodov v Iraku (Unami). Tudi danes se je nadaljevalo nasilje, saj je bilo v seriji napadov ubitih najmanj 17 ljudi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Po navedbah ZN je bilo julija ubitih najmanj 1737 ljudi. »Zaskrbljeni smo nad čedalje večjim številom ubitih v Iraku, še posebej med civilisti. Otroci in ženske pa so najbolj ranljivi,« je povedal vodja Unamija Nikolay Mladenov. Dejansko število ubitih bi lahko bilo še višje, saj Unamiju iz določenih predelov Iraka ni uspelo dobiti vseh podatkov.

Zaradi spremenljivih front in velikega števila oboroženih skupin, ki sodelujejo v spopadih, je težko pridobiti neodvisne potrditve števila ubitih, piše STA.

Po podatkih iraških oblasti, ki so jih zbrala ministrstva za zdravje, notranje zadeve in obrambo, pa je bil ubit 1401 civilist ter 185 vojakov iraške vojske in 83 policistov. Poleg tega je bilo ranjenih več kot 2100 ljudi.

Število ubitih v nasilju v Iraku narašča vse od začetka ofenzive islamskih skrajnežev iz skupine Islamska država, ki se je začela v začetku junija in v kateri so v roke skrajnežev padla številna območja na zahodu in severu države. Islamska država sicer ne razkriva števila smrtnih žrtev v svojih vrstah, poroča STA.

Prelivanje krvi se je v Iraku nadaljevalo tudi danes. Serija napadov je namreč zahtevala življenja najmanj 17 ljudi. Eksplozija avtomobila bombe pred restavracijo v pretežno šiitskem predelu Sadr City v Bagdadu je ubila 13 ljudi, 22 pa ranila. V še štirih ločenih napadih v osrednjem Bagdadu pa so bili ubiti še štirje ljudje, poroča STA.