Sanader začel s pol milijona evrov?

Ivo Sanader je prvo podkupnino od banke Hypo menda prejel leta 1995. Provizije naj bi prejemal tudi od tajkuna Kutleja.

Objavljeno
23. marec 2011 09.38
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb – Večernji list piše, da je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader prvo podkupnino od banke Hypo prejel kot pomočnik zunanjega ministra leta 1995. Hrvaška je takrat v Avstriji kupovala zgradbo za veleposlaništvo in Sanader je menda dobil pet odstotkov provizije od posla (oziroma provizije pri pridobitvi kredita) v višini okoli pol milijona evrov. Po pisanju časnika so te podatke avstrijski tožilci posredovali hrvaškemu uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Večernji list piše, da je to prvi »posel«, ki ga je Sanader sklenil z Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerjem in da je bilo menda takšnih kreditov in provizij še več. Te podatke, ki da so jih poslali Uskoku, so avstrijski preiskovalni organi našli v beležnicah nekdanjih menedžerjev banke Hypo, pa tudi v izpiskih izplačil podkupnin Sanaderju.

Časnik piše o domnevi, da se je za avstrijsko sodelovanje pri vzpostavitvi veleposlaniške nepremičninske mreže dogovoril Franjo Tuđman s takratnim zunanjim ministrom Aloisom Mockom, po tem pa naj bi predstavniki banke Hypo prišli na pogovore v Zagreb, kjer da so se sestali z zunanjim ministrom Matjem Granićem. Ta jih je menda le sprejel in jih za podrobnosti napotil na pomočnika Iva Sanaderja. Granić je hrvaškim preiskovalcem pojasnil, da pridobitev kredita ni bila negotova, kredit pa da je bil ugoden ter v celoti poplačan.

Časnik pri tem navaja tudi kredite, ki jih je banka odobrila najbolj znanemu hrvaškemu tajkunu Miroslavu Kutleju in za katere naj bi bil Sanader pobral provizijo. Časnik navaja tudi »neke informacije«, po katerih je devizni inšpektorat hrvaškega finančnega ministrstva pred desetletjem v banki Hypo že našel sledove kreditov, za katere je menda Sanader vzel provizijo, med katerimi »se omenja« tudi kredit Hypo banke podjetju Diona, ki je bil v Kutlejevi lasti. Njegova tajnica Milena Šenator sicer že več let poskuša dokazati, da je Sanader od Kutle prejemal provizije za ureditev kreditov pri tej banki.

Miroslav Kutle in Ivo Sanader sta dajanje ali prejemanje podkupnin večkrat zanikala, nekdanji premier nazadnje pri zaslišanju preiskovalne komisije koroškega parlamenta v Avstriji. Večernji list še piše, da so dokumentacijo, ki njune izjave demantira, avstrijski tožilci poslali hrvaškim kolegom februarja letos.