Sanader zahteva saborsko plačo

Ivo Sanader zahteva izplačilo zaostalih plač v skupni vrednosti skoraj 20.000 evrov.

Objavljeno
17. junij 2011 12.38
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader je iz salzburškega pripora prek svojih odvetnikov na sabor naslovil zahtevo, da mu začnejo izplačevati zastopniško plačo, pa tudi vse zaostanke od lani, ko je aktiviral svoj saborski mandat, poroča Jutarnji list.

Ko se je Sanader lani vrnil v poslanske klopi, se je saborski plači sicer odrekel, zdaj pa si je premislil in od države, iz katere je pred nekaj meseci pobegnil, zahteva plačo, ki bi lahko znašala 18.000 kun, kar je več kot 2.400 evrov.

Kot poroča Jutarnji list, Sanader plačo zahteva, ker so mu hrvaški organi pregona zablokirali imetje, sam pa mora plačati odvetnike.

Lesar: Bo dobil tudi nadomestilo za ločeno življenje?

Predsednik Hrvaških laburistov Dragutin Lesar meni, da Sanader ni upravičen do izplačila izostanka plač, saj se jim je samoiniciativno odrekel. Po njegovem mnenju je tako upravičen samo do plače od dneva, ko je v sabor vložil zahtevo.

Lesar se še sprašuje, ali bodo Sanaderju izplačali tudi pavšal v vrednosti 1.700 kun (230 evrov), ki saborskemu zastopniku pripadajo za stroške pri obiskih volivcev, ter če bo dobil tudi nadomestilo v vrednosti 1000 kun (dobrih 130 evrov) za ločeno življenje, saj trenutno ne živi skupaj z družino. Kot dodaja, ta primer dokazuje, da bi moral sabor sprejeti njegov predlog, po katerem bi zastopnikom, ki so na begu pred zakonom, ali pa celo obsojeni, ukinili pravico do saborske plače.