Sanader zamudil na prvo prijavo sodišču po izpustitvi iz pripora

Bivši hrvaški premier Ivo Sanader se je za polurno zamudo izgovoril na okvaro avtomobila.

Objavljeno
02. januar 2012 14.26
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Zagreb - Bivši hrvaški premier Ivo Sanader se je danes prvič po izpustitvi iz pripora oglasil na zagrebškem sodišču. Gre za enega od ukrepov, ki ga je Sanaderju določilo sodišče po izpustitvi ob plačilu 12,6 milijona kun (1,7 milijona evrov) varščine. Sanader je na prijavo sodniku sicer zamudil pol ure.

Po prijavi na sodišču je Sanader pojasnil novinarjem, da je zamudil zaradi usklajevanja s svojim odvetnikom Goranom Suićem, ki ni uspel pravočasno priti ponj zaradi tehničnih težav z avtomobilom.

Sanader se je na sodišče pripeljal s taksijem okoli 9.30 namesto ob 9. uri, kot je določilo sodišče. Bivši premier in njegov odvetnik sta se za zamudo upravičila na sodišču.

Sanader je zavrnil odgovore na novinarska vprašanja glede obtožnice v primeru Fimi-media. Ni želel komentirati niti suspenza svojega bivšega varnostnika, sicer pomočnika glavnega direktorja hrvaške policije in vodje uprave za posebne varnostne zadeve Davorja Blaževića.

Novi notranji minister Ranko Ostojić je nemudoma suspendiral Blaževića zaradi kršitve službene dolžnosti, potem ko sta se konec prejšnjega tedna srečala s Sanaderjem v Suićevi pisarni v Zagrebu. Preiskovalci so namreč tudi Blaževića zaslišali v primeru Fimi-media, zaradi tega pa ne bi smel priti v stik s Sanaderjem, prvoobtoženim v omenjeni korupcijski aferi.

Sanader je danes zavrnil ugibanja nekaterih hrvaških medijev, da je od sodišča zahteval dovoljenje za obisk bolne matere v Splitu.

Med varnostnimi ukrepi po njegovi izpustitvi je tudi prepoved zapuščanja bivališča brez dovoljenja sodišča. Sanader je moral na sodišču pustiti tudi potni list ter obljubiti, da ne bo pobegnil. Vsaki prvi ponedeljek v mesecu pa se mora javiti na zagrebškem sodišču.

Sredi januarja bodo nadaljevali sojenje proti Sanaderju zaradi vojnega dobičkarstva in ilegalne provizije v primeru Hypo Alpe Adria Banke ter podkupovanja v primeru madžarskega Mola.

Konec lanskega leta je sledila tudi obtožnica v primeru Fimi-media, v kateri so poleg Sanaderja bremenili več fizičnih in pravnih oseb zaradi financiranja domnevnih črnih skladov v HDZ z denarjem, ki so ga preko oglaševalske agencije Fimi-media črpali iz javnih podjetjih in ministrstev.

Proti Sanaderju poteka še nekaj preiskav v drugih primerih korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil, medtem ko je bil premier med letoma 2003 in 2009, ko je nepričakovano odstopil s položaja predsednika vlade in HDZ, poroča STA.