Sanaderjev dom še naprej Remetinec

Sanaderjevi zavezniki so ponudili milijonsko varščino, a je sodnik ocenil, da možnost bega še obstaja.

Objavljeno
17. oktober 2011 18.15
Posodobljeno
17. oktober 2011 18.25
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb – Čeprav so odvetniki nekdanjega hrvaškega premiera s pomočjo dela hrvaških medijev vse dopoldne kot zelo resno možnost navajali odhod Iva Sanaderja na prostost, se to seveda ni zgodilo. Preiskovalni sodnik Krešimir Devčić je ocenil, da bi lahko obtoženec znova poskušal pobegniti, zato ga bo še za dva meseca zadržal v priporu.

Očitno je bilo, da je bil to pritisk odvetnikov na sodnika, naj resneje razmislil, ali je mogoče obtoženca ob rekordni varščini 12,4 milijona kun, kar je najvišji ponujeni znesek doslej, izpustiti na prostost. Če je strategijo odvetnikov še mogoče razumeti, so mediji iz nerazumljivih razlogov ustvarjali vtis, da je odločitev, da bi se nekdanji premier branil s prostosti, povsem mogoča. HTV je na svojem portalu šel celo tako daleč, da se je resno ukvarjal z možnostjo Sanaderjeve vrnitve v poslanske klopi.

Ne le to, omenjali so celo možnost, da bi Sanader svoji nekdanji stranki HDZ lahko pomagal znova vzpostaviti večino v saboru. Ta jo je izgubila, saj delo parlamenta že nekaj dni obstruira opozicija. Čeprav so takšni scenariji sprti z zdravo pametjo, je nekatere novinarje k takšnemu sklepanju očitno vodila tudi nedavna odločitev ustavnih sodnikov, ki so pritožbo zaradi pripora sicer zavrnili, a sodišču naložili, naj pri nadaljnjih odločitvah skrbno premisli, ali možnost bega še obstaja.

Varščino so ponudili trije znani člani HDZ, ki so ostali Sanaderjevi prijatelji tudi po tem, ko se mu je HDZ odrekla: predsednik sabora Luka Bebić ter poslanca Jerko Rošin in Mario Zubović ter soproga Mirjana. Odvetniki se bodo na odločitev sodišča pritožili, vendar veliko ne bodo dosegli, saj je Sanader že bežal pred pravosodjem, prav tako pa ima premoženje, ki ga preiskovalci še niso našli in ki bi omogočalo financiranje bega. Glede na vložene in napovedane obtožnice mu grozi visoka zaporna kazen, ki bi se ji z begom lahko izognil. Če bi Devčić danes odločil drugače, bi to bila senzacija.