Sanaderjeva obramba Granićevo pričanje ocenila kot neresnično

Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je ob koncu zaslišanja Granića dejal, da imajo pripombe glede resničnosti pričanja.

Objavljeno
24. november 2011 14.17
Posodobljeno
24. november 2011 14.17
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Zagreb - Obramba nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja je danes v celoti kot neutemeljeno zavrnila pričanje nekdanjega zunanjega ministra Mateja Granića glede najema posojila pri koroški Hypo Alpe Adria banki v 90. letih minulega stoletja. Pričanje Granića, ki se je začelo prejšnji teden, se je sicer danes po navzkrižnem zaslišanju končalo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je ob koncu zaslišanja Granića dejal, da imajo pripombe glede resničnosti pričanja, saj da nekdanji minister zavestno spreminja čas dogodkov, povezanih s pogajanji med zunanjim ministrstvom in Hypo banko o 20 milijonov evrov vrednemu posojilu v letih 1994 in 1995. Pojasnil je, da so Granića preiskovalci zaslišali trikrat ter da so bile njegove takratne izjave o časovnem sosledju dogodkov drugačne od njegovih izjav na sodišču.

Granić je sicer večkrat poudaril, da se je določenih podrobnosti o pogajanjih za omenjeno posojilo spomnil šele naknadno. Pojasnil je, da se je v času, ko so potekala pogajanja, ukvarjal s pomembnejšimi mednarodnimi zadevami, kot so bila mirovna pogajanja, ter da je bilo posojilo z vidika tedanjih razmer nepomembno. Je pa zatrdil, da je bil glavni pogajalec ministrstva s Hypo banko Sanader.

Sanader je Granićeve trditve zanikal in dejal, da se je kot takratni Granićev namestnik v pogajanja vključil šele v sklepni fazi pogodbe. Tožilstvo Sanaderja bremeni, da je za posredovanje pri omenjenem posojilu ter za odpiranje vrat Hypo banki na hrvaški trg od te banke prejel pol milijona evrov nezakonite provizije. Obenem ga bremeni vojnega dobičkarstva, saj je bila Hrvaška takrat v vojni.

Obramba nekdanjega premiera je poskusila dokazati, da je bil Granić v pogovore o posojilu vpleten že v letu 1993 ter da je minilo približno leto in pol, preden je v pogajanja vključil še Sanaderja. Poleg tega so potrdili, da je Granićevo podjetje v letih 2007-2009 opravljalo svetovalne storitve za Hypo banko ter da je bivši minister konec 90. let prejšnjega stoletja dobil posojilo te banke za izgradnjo hiše.

Granić je potrdil tako poslovanje svojega podjetja s Hypo banko pred nekaj leti kot tudi omenjeno posojilo za hišo. A kot je dodal, je njegovo posojilo uredil Sanader in sam v kontaktih z banko v bistvu ni storil ničesar. Povedal je še, da je dobil posojilo v višini 300.000 tedanjih nemških mark za obdobje sedmih let ob devetodstotni obrestni meri.

Sodnik Ivan Turudić je napovedal, da bo naslednji narok 8. decembra, ko bodo zaslišali bivšega dolgoletnega direktorja hrvaške podružnice Hypo banke Draga Vidakovića, ki naj bi videl "nekakšno primopredajo" med Sanaderjem in takratnim predsednikom uprave koroške banke Wolfgangom Kultererjem na enem od parkirišč v Celovcu, še piše STA.