Sanaderjeve dragocenosti začasno v državni lasti

Bolj kakor odločitev v Salzburgu, ali bo nekdanji premier Ivo Sanader izročen ali pa bo še nekaj tednov preživel v avstrijskem priporu, je hrvaško javnost zanimalo, kaj vse bodo sodni izvršitelji s pomočjo policistov začasno zaplenili v Sanaderjevi zagrebški vili na Kozarčevi ulici.

Objavljeno
27. december 2010 14.56
Rok Kajzer, delo.si
Rok Kajzer, delo.si
Zagreb - Zjutraj so pri Sanaderjevi ženi Mirjani pozvonili s sodnim nalogom za začasni zaseg zbirke umetnin, ki bi lahko bile pridobljene nezakonito oziroma koruptivno. Zaseg je predlagalo državno tožilstvo, odobrilo pa zagrebško sodišče, ki je pred dnevi odobrilo tudi začasno blokado finančnega premoženja družine. Če bodo na sodišču Sanaderju dokazali krivdo, bodo denar, umetniška dela in drugo premoženje postali last države, ki jo je nekdanji premier oškodoval.

Začasni zaseg umetnin ni potekal povsem gladko, saj Sanaderjeva žena ni hotela odpreti vrat izvršiteljem, po prihodu policije pa so ti vendarle vstopili v vilo. Odločitev o zasegu je bila sprejeta že v četrtek, policija pa je umetniška dela pred morebitno »odtujitvijo« varovala tako, da je pred vilo pregledovala oziroma legitimirala vsakogar, ki je hotel vstopiti, tudi Sanaderjeve družinske člane. Po neuradnih informacijah so imeli policisti, ki so pred dnevi preiskali vilo in poslovne prostore, nalogo fotografirati vsa umetniška dela. Ta so po Sanaderjevih trditvah - to je zapisal v premoženjskem kartonu, ki ga je oddal pred kratkim - vredna 1,5 milijona kun (206.000 evrov), po ocenah poznavalcev pa je njihova realna vrednost okoli milijon evrov. Med tistimi, ki so vstopili v vilo, je tudi umetnostni zgodovinar, ki bo ocenil vrednost umetnin.

Kakor je znano, ima Sanader v lasti več dragocenih slik pretežno hrvaških avtorjev, med njimi dragocene slike Vlaha Bukovca, enega največjih hrvaških slikarjev. V zadnjih mesecih se je govorilo, da je zbirko obogatil z nekaterimi tujimi avtorji, kakor je Pablo Picasso. Poznavalci sodijo, da ima nekdanji premier vsekakor eno najboljših in najdražjih umetniških zbirk v državi. Ni znano, ali so oziroma bodo izvršitelji odvzeli tudi zbirko dragocenih ročnih ur, vrednih več sto tisoč evrov. Ko se je leta 2007 razkrilo, da je Sanader strasten zbiralec dragocenih ur, in ko ni znal pojasniti, kje je dobil denar zanje, so začeli resno sumiti, da so v ozadju dvomljivi posli. A ker je bil Sanader pred tremi leti na vrhuncu moči, je zadeva takrat ostala neraziskana.

Zaslišanih bo več kot sto prič

Proti vsem sklepom o blokadi in zasegih so se odvetniki družine Sanader pritožili, za zdaj brez uspeha. Mirjana Sanader je, denimo, od zagrebškega sodišča zahtevala, naj umakne blokado dela premoženja - luksuznih poslovnih prostorov v Zagrebu, v katerih je sedež dveh Sanaderjevih podjetij. Njegova žena, solastnica podjetij, trdi, da ti prostori, vredni 5,8 milijona kun (približno 800.000 evrov), niso sporni, saj so kupljeni s posojilom pri Zagrebački banki. Tožilci pa imajo podatke, da je posojilo fiktivno in da je bilo le krinka za transakcijo v gotovini.

V sklopu preiskave zoper Sanaderja na Hrvaškem bodo po podatkih Večernjega lista, ta se sklicuje na vire iz tožilstva, zaslišali več kot sto prič, med njimi bo celotna vlada s premierko Jadranko Kosor, predsednik sabora Luka Bebić in vrh HDZ. Zaslišani bodo direktorji javnih podjetij, ki so bili na znamenitem sestanku, na katerem jim je bilo naročeno, naj poslujejo s podjetjem Fimi media, preko katerega je Sanader nezakonito pridobival državni denar. Med pričami je menda naveden tudi Ratko Maček, nekdanji vplivni tiskovni predstavnik vlade, ki je domnevno povezan s (pod)kupovanjem v medijih, na seznamu pa je tudi Vladimir Jordan, nekdanji predsednik Hrvaške stranke upokojencev. Že pred časom se je namreč pojavila informacija, da je Sanader eno od strank podkupil s pol milijona kun, da je vstopila v vladno koalicijo. Vrh HDZ bo, denimo, moral pričati o črnem skladu, ki ga je imela stranka.

Še mesec dni v priporu

V Salzburgu pa se je nadaljeval postopek izročitve nekdanjega premiera Hrvaški. Ker se je odrejeni dvotedenski pripor iztekel, so na sodišču odločali o podaljšanju, kakor tudi o tem, ali bo Sanader izročen Hrvaški. Tamkajšnje sodišče mu je za mesec dni podaljšalo pripor, Sanader pa se ni opredelil glede izročitve Hrvaški, saj da njegovi zagrebški odvetniki še niso pregledali vse dokumentacije. Predvidevajo, da Sanader ne bo privolil v hitro izročitev in da bo uporabil vse pravne možnosti, da ga ne bi izročili domovini. O tej temi bo v mesecu dni sklican posebni narok.

Včerajšnje enourno zaslišanje je potekalo za zaprtimi vrati, Sanader pa se menda ni opredelil glede obtožb iz Hrvaške, prav tako pa ni zahteval izpustitve na prostost oziroma plačila varščine. Sodnica je sicer ugotovila, da ni več pripornega razloga zaradi nevarnosti ponovitve kaznivega dejanja, še vedno pa bi lahko vplival na priče ali poskušal pobegniti. Sanader je sicer osumljen tudi pranja denarja v Avstriji, kar bi lahko - v primeru vložitve obtožnice - bistveno zamaknilo datum njegove izročitve Hrvaški. Tudi če se to ne bo zgodilo, bodo izročitveni postopki trajali več mesecev, saj le še največji optimisti domnevajo, da bo nekdanji premier privolil v hitro izročitev Hrvaški.